ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΣΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ

Μια μέρα στο αστικό σπίτι της

Ελλάδας του 19ου αιώνα

 

Η εκδρομή  της τάξης μας στο Μουσείο Μπενάκη ήταν σαν ένα ταξίδι στον κόσμο. Οι φορεσιές τα αντικείμενα, τα δωμάτια όλα φαίνονταν  τόσο διαφορετικά από την σημερινή μας εποχή. Και η καθημερινή τους ζωή ήταν επίσης διαφορετική.

Μια εύπορη οικογένεια εκείνη την εποχή θα ζούσε σε καλύτερο σπίτι από μια φτωχή οικογένεια. Το σπίτι της εύπορης οικογένειας ήταν παντού σκαλισμένο το ξύλο στους τοίχους και καλυμένο με χρώματα και χρυσάφι. Τα έπιπλα ήταν χαμηλά και υπήρχε ένα τζάκι για να τους ζεσταίνει τον χειμώνα.Φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από την Τουρκική κουλτούρα.

Η οικογένεια θα ξύπναγε το πρωί για να φάει το πρωινό ,όπου η μαγείρισσα θα είχε ετοιμάσει για αυτούς. Τα παιδιά θα έτρωγαν και θα ετοιμαζόντουσαν για την υπόλοιπη  μέρα. Το ίδιο θα γινόταν και το μεσημέρι. Η κυρία του σπιτιού που ήταν μόνη της επειδή ο σύζυγος της έλειπε σε κάποιο ταξίδι .Τακτοποιούσε το σπίτι και θα έκανε μια βόλτα γύρω από το κτήμα.Φορούσε ένα όμορφο φόρεμα που περιείχε ένα γιλέκο και ένα μαντίλι για το κεφάλι της.

Το απόγευμα τα παιδιά έπαιζαν με τα παιχνίδια τους και όταν άρχιζε να νυχτώνει οι υπηρέτριες θα έπλεναν τα παιδιά στο μπάνιο, θα τα χτένιζαν, θα τα φρόντιζαν και θα άλλαζαν τα ρούχα τους σε νυχτικιές για να πάνε για ύπνο.

Οι υπηρέτριες μάζευαν τα πραγματά τους και αυτές για να πάνε σπίτι τους ή στη μικρή κάμαρη που τους  παρείχαν σε αυτό το σπίτι. Η κυρία του σπιτιού θα φορούσε και αυτή τη νυχτικιά της και θα κοιτούσε το παράθυρο που της θύμιζε τη μεγάλη έγνοια της ,για το πότε ο σύζυγος της θα επέστρεφε από το ταξίδι.

Χριστούγεννα

 

Μουσείο Μπενακη:https://www.benaki.org/virtual/kentriko/ground_floor/index_en.html

Πηγή φωτογραφίας:google

 

Βασιλική Χονδρού

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης