Νίκος Μούχλιας: «…τα παιδιά στο γήπεδο να χαμογελούν, να είναι ευτυχισμένα!»

Έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στην εφημερίδα μας τον κύριο Νίκο Μούχλια, προπονητή της ομάδας ανδρών και της ομάδας Παμπαίδων του ΑΣΑ Έβρου Σουφλίου. Ακόμη, ο κ. Μούχλιας ήταν βοηθός προπονητή των Εθνικών Ομάδων Ελλάδος στο Βόλεϊ από το 2016, ενώ για το έτος 2022-2023 είναι ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος των Εφήβων! Ο ίδιος αφιερώνει άπειρες ώρες μαθαίνοντας τα μυστικά του Βόλεϊ στους νεαρούς αθλητές. Είναι ο προπονητής , ο φίλος και ο συνοδοιπόρος τους στο ταξίδι του πρωταθλητισμού.

     κ. Νίκο, αρχικά να σας ευχαριστήσουμε που είστε κοντά μας σήμερα. Θα θέλατε να μας δώσετε ορισμένες πληροφορίες για τον εαυτό σας για να σας γνωρίσουμε καλύτερα; Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το άθλημα του Βόλεϊ;

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Είναι μεγάλη μου χαρά να συνομιλώ με νέα παιδιά που είναι γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες.

Ξεκίνησα το άθλημα σχετικά αργά, γύρω στο μακρινό 1984, αν θυμάμαι καλά. Αιτία ήταν ο παλιός γυμναστής και προπονητής κος Αρχοντούλης. Αρχικά λάτρευα, αλλά και ακόμη λατρεύω το μπάσκετ και ήθελα να γραφώ στην τοπική ομάδα. Πήγα ένα απόγευμα στο ανοιχτό γήπεδο με σκοπό να βρω τον υπεύθυνο, ώστε να ξεκινήσω. Εκεί όμως ήταν ο κος Δημήτρης και μου λέει με τον μοναδικό «διπλωματικό» του τρόπο : «…έλα σήμερα στο βόλεϊ και από αύριο πάς στο μπάσκετ..». Αυτό ήταν … το αύριο έγινε 38 χρόνια στο άθλημα αυτό!!!! Δεν μετάνιωσα ποτέ και πάντα θα ευγνωμονώ τον κο Αρχοντούλη, που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία «ζωής»!!!!

     Ποιοι ήταν οι σταθμοί της καριέρας σας;

Πέραν του γεγονότος που προανέφερα το επόμενο μεγάλο σκαλοπάτι ήταν η μεταγραφή μου στην Α1 στην ομάδα του ΑΡΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ . Ήταν μια δύσκολη απόφαση που πήραμε εγώ και η οικογένειά μου, μιας και ο ανταγωνισμός μεταξύ του ΑΡΗ και του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ήταν μεγάλη. Ευτυχώς δικαιωθήκαμε και έζησα στην ομάδα αυτή 11 υπέροχα χρόνια!!!

Επόμενη μεγάλη στιγμή που με σημάδεψε ήταν η συμμετοχή μου για περίπου 7 χρόνια σε όλες τις βαθμίδες των Εθνικών Ομάδων, από εφήβους μέχρι την Ανδρών. Αυτό ίσως υπήρξε, αν μπορώ να τα ζυγίσω, το σημαντικότερο και ομορφότερο στάδιο της καριέρας μου

    Ποια είναι τα οφέλη του Βόλεϊ στα παιδιά;

Το βόλεϊ είναι ένα  άθλημα που όπως όλα τα άλλα (ομαδικά και ατομικά) έχουν πολλαπλά οφέλη, σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Δίνουν εξαιρετικά ερεθίσματα και εφόδια σε ένα νέο παιδί. Ίσως σε αυτήν την ηλικία είναι λίγο δύσκολο για αυτά να το καταλάβουν, αλλά εδώ εμείς οι ενήλικοι έχουμε μεγάλη ευθύνη να τα κατευθύνουμε σε ένα από αυτά αναλόγως τα προσόντα τους και τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με το Βόλεϊ;mouxlias-john2

 Προσωπικά πιστεύω ότι τα παιδιά μέχρι την 5η – 6η Δημοτικού είναι καλό να ασχολούνται με όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα. Να μάθουν διαφορετικές δεξιότητες, ώστε στην ηλικία των 11-12 ετών να συνεχίσουν ένα άθλημα με πιο οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο σωστός και τίμιος ρόλος κάθε προπονητή, σε οποιοδήποτε άθλημα, είναι αφενός να «κρατήσει» τα παιδιά στον αθλητισμό, αλλά αφετέρου να εκμεταλλευτεί και να αναδείξει όποιο  παιδί  διαθέτει ταλέντο και ικανότητες ώστε να αναρριχηθεί  ψηλά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά για εμάς τους προπονητές!!!

 

Τι θα θέλατε να πείτε στα παιδιά που σκέφτονται να ξεκινήσουν την ενασχόλησή τους με το Βόλεϊ;

 Να έχουν υπομονή, όνειρα, να απολαμβάνουν κάθε στιγμή στο γήπεδο και να μπαίνουν σε αυτό πάντα «χαμογελαστοί»!!! Αυτό είναι κάτι που το επιδιώκω και το ζητώ….. να έρχονται τα παιδιά στο γήπεδο και να χαμογελούν, να είναι ευτυχισμένα!!!!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης