Δράσεις κατά του bullying από το 3ο Λύκειο


Ο σχολικός εκφοβισμός εμφανίζεται σε πολλές χώρες του κόσμου. To bullying έχει να κάνει με τη  βίαιη συμπεριφορά των μαθητών. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού, του κοινωνικού, του σωματικού  και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Με βάση διάφορες έρευνες αποδεικνύεται ότι πολλά παιδιά σήμερα γίνονται θύτες ή πέφτουν θύματα εκφοβισμού (κυρίως τα αγόρια). Γι” αυτό γίνονται πολλές κινήσεις, είτε μέσα στο σχολικό περιβάλλον είτε από τις αρμόδιες αρχές.φωτο bylling

Μία τέτοια κίνηση συνέβη και στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, τα παιδιά του 3ου ΓΕΛ Πτολεμαΐδας θέλοντας να δείξουν την αντίδρασή τους στο φαινόμενο αυτό, με τη βοήθεια της φιλολόγου του σχολείου κ. Μουμουλίδου Χριστίνας και του κοινωνικού λειτουργού κ. Λαμπρόπουλου Δημήτρη, που εργάζεται την περίοδο αυτή στο σχολείο, σκέφτηκαν να κάνουν κάποιες δράσεις. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν ήταν να συμμετάσχουν, όσα παιδιά από την Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν το μάθημα επιλογής των εικαστικών, σε ένα διαγωνισμό μαζί με την καθηγήτρια των εικαστικών, όπου έπρεπε να δημιουργήσουν μία αφίσα με θέμα το σχολικό εκφοβισμό. Στη συνέχεια ζωγράφισαν στον όροφο της Γ΄Λυκείου μια εικόνα όπου απεικόνιζε σχολικό εκφοβισμό αλλά και το μήνυμά τους: «Δεν είσαι σπουδαίος με το να κάνεις τους άλλους να νιώθουν ασήμαντοι».

Έπειτα ενημερώθηκε το κάθε τμήμα ξεχωριστά από την καθηγήτρια φιλόλογο, υπεύθυνη για τη σχολική βία, κ. Μουμουλίδου και τον  κ. Λαμπρόπουλο. Επίσης έγινε  ημερίδα στις 6 Μαρτίου, την Πανελλήνια μέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού στο αμφιθέατρο του σχολείου που παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Τέλος, τα παιδιά της Γ΄Λυκείου συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου φωνάζοντας με τα σώματά τους “ STOP BULLYING”. Οι γυμναστές σχεδίασαν με κιμωλία τα γράμματα στο δάπεδο και έπειτα ζήτησαν από τα παιδιά να κάτσουν πάνω στις γραμμές σχηματίζοντας τις λέξεις. Στη συνέχεια συντονισμένα με το σφύριγμα των γυμναστών φώναξαν “STOP BULLYING” ώστε να ακουστούν οι φωνές τους όσο πιο μακριά γίνεται.

Μήπως πρέπει να ακούσουμε όλοι τις φωνές αυτών των μαθητών και να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό;

                                                                                                                                                                                                                                                Μουρούζη Ελένη  Α3

Σχολιάστε

Top