Η ΜΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η ΜΑΛΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Στο περσινό φύλλο της εφημερίδας «Με τα μάτια του 5ου» φιλοξενήσαμε άρθρο που αναφερόταν στην περιπέτεια της Μαλάλα. Το κορίτσι αυτό από το Πακιστάν που κόντεψε να πεθάνει από μια σφαίρα των Ταλιμπάν, σήμερα ζει με την οικογένειά της στην Αγγλία. Πέρσι (το 2013)  τιμήθηκε με το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φέτος και πριν από λίγο καιρό της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για το θάρρος της να εκφράζει τη γνώμη της καθώς και για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Το Νόμπελ το μοιράστηκε με τον Ινδό ακτιβιστή Καΐλας Σατιάρτι, ο οποίος μάχεται για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας και είναι κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών.

Πρόσφατα εκδόθηκε και η αυτοβιογραφία της με τον τίτλο «Με λένε Μαλάλα». Στο βιβλίο περιγράφεται η ιστορία της οικογένειας που ξεριζώθηκε εξαιτίας της τροµοκρατίας, η ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού που αγωνίστηκε για την εκπαίδευση των κοριτσιών στην πατρίδα της, η ιστορία ενός πατέρα –ιδιοκτήτη σχολείου- που ενθάρρυνε την κόρη του να γράφει και να πηγαίνει στο σχολείο. “Έχω θέσει στόχο να διαβάσω χιλιάδες βιβλία, να τραφώ με τη γνώση. Τα μολύβια και τα βιβλία είναι τα όπλα που νικούν την τρομοκρατία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο όπλο από τη γνώση και μεγαλύτερη πηγή γνώσης από τα βιβλία”, είπε, υπενθυμίζοντας ότι 57 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο δεν πηγαίνουν στο σχολείo.

Το βιβλίο αυτό νομίζω πως θα µας κάνει να πιστέψουµε πραγµατικά ότι µπορεί σήµερα η φωνή ενός και µόνο ανθρώπου να εµπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσµο. Το βιβλίο μπορείτε να το δανειστείτε από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

 

Άρτεμη Εμμανουήλ  Α2

 

Σχολιάστε

Top