Νόμπελ Ειρήνης για το Κίνημα « Σώστε την Παιδική Ηλικία»

Νόμπελ Ειρήνης  για το  Κίνημα « Σώστε την Παιδική Ηλικία»


 Όπως όλοι γνωρίζουμε το 2014 αποδόθηκε στην Μαλάλα  Γιουσαφζαί το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης γιατί αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση στη χώρα της, το Πακιστάν. Όμως η Μαλάλα δεν ήταν η μόνη που βραβεύτηκε με αυτό το βραβείο. Στην πραγματικότητα το μοιράστηκε με τον Κάιλας Σατιάρτι.
 
Ο Κάιλας Σατιάρτι είναι ινδός στην καταγωγή. Το 1980 ίδρυσε την οργάνωση Μπατσπάν Μπατσάο ΑντολάνΚίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία και έχει αναλάβει δράση για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Μάλιστα ο Σατιάρτι εγκατέλειψε την καριέρα του μηχανικού για να αφοσιωθεί στην απελευθέρωση παιδιών που εξαναγκάζονται σε δουλεία. Από το 1989 έχει απελευθερώσει περίπου 80.000 παιδιά-σκλάβους από διάφορες βιομηχανίες. Το έργο του δεν είναι διόλου εύκολο καθώς όταν ξεκίνησε έκανε εφόδους  σε εργοστάσια  όπου παιδιά ή και ολόκληρες οικογένειες ζούσαν σε αιχμαλωσία, δουλεύοντας σε άθλιες συνθήκες, και νηστικά για μέρες.
 
Ο ίδιος δήλωσε «Είναι μια τιμή προς τους συμπατριώτες μου Ινδούς. Ευχαριστώ όλους που υποστήριξαν τον αγώνα μου εδώ και περισσότερο από τα τελευταία 30 χρόνια. Κάτι που γεννήθηκε στην Ινδία έχει γίνει παγκόσμιο και τώρα έχουμε ένα παγκόσμιο κίνημα εναντίον της παιδικής εργασίας. Μετά τη βράβευση αυτή, αισθάνομαι πως οι άνθρωποι θα δώσουν περισσότερη προσοχή στην υπόθεση των παιδιών στον κόσμο», δήλωσε ο Σατιάρτι. Ακόμη έχει πει: «Η παιδική δουλεία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η ίδια η ανθρωπότητα βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά, αλλά θα δω το τέλος της παιδικής εργασίας στη διάρκεια της ζωής μου».
Η επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης υπογράμμισε τις σημαντικές προόδους που έχουν επιτευχθεί στη μάχη εναντίον της παιδικής εργασίας, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο παγκόσμιος αριθμός των παιδιών που εργάζονται μειώθηκε από 246 εκατ. το 2000 σε 168 εκατ. σήμερα!

Βόιτσε  Μαρία  Γ1

 
 

 

Σχολιάστε

Top