Μεταξύ των κορυφαίων η μαθητική ομάδα της Πτολεμαΐδας στη διεθνή ολυμπιάδας ρομποτικής W.R.O. 2014

Μεταξύ των κορυφαίων η μαθητική ομάδα της Πτολεμαΐδας στη διεθνή ολυμπιάδας ρομποτικής W.R.O. 2014

 

Σότσι, 23 Νοεμβρίου 2014.  Ολοκληρώθηκε η 11η Διεθνής Ολυμπιάδα Ρομποτικής (W.R.O. 2014) που είχε ως θέμα «Ρομπότ και Διάστημα» και διοργάνωσε το ρωσικό υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή 367 ομάδων από 48 χώρες.

Η Ολυμπιάδα W.R.O. είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο. Τη φετινή χρονιά, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές σε 20.000 ομάδες υπό την υποστήριξη αντίστοιχου αριθμό προπονητών. Η τελική φάση του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στην Ολυμπιακή πόλη του Σότσι( Ρωσία) το διάστημα 21-23 Νοεμβρίου 2014.

Η ομάδα «Πίκο Απίκο» των μαθητριών της Α’ Γυμνασίου της Πτολεμαΐδας συνεχίζει την καλή παράδοση που έχει η πόλη μας. Είναι η πέμπτη χρονιά και η έβδομη κατά σειρά ομάδα της πόλης μας που συμμετέχει στην τελική φάση Ολυμπιάδας Ρομποτικής στην τεχνική κατηγορία (Regular Elementary). Το δικαίωμα συμμετοχής στην Ολυμπιάδα το απέκτησε η ομάδα μας με τη κατάκτηση της πρώτης θέσης στον πανελλήνιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα και αφού προηγήθηκε η επιτυχής συμμετοχή της στον αντίστοιχο περιφερειακό διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης.

Οι μαθήτριες που συγκροτούν την ομάδα είναι οι:

Ηλιάνα Ζαραφίδου μαθήτρια του Μουσικού Σχολείο Πτολεμαΐδας, η Θεοδώρα Παυλίδου, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας, η Έφη Καρτάλη, μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας. Προπονητής της ομάδας είναι ο υπεύθυνος του ΚεΠληΝετ Πτολεμαΐδας: Χαράλαμπος Ζαραφίδης καθηγητής πληροφορικής ΠΕ.20, MSc, του 2ου ΕΠΑ.Λ. Πτολεμαΐδας. Στην ομάδα υποστήριξης συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής Σοφία Παπαγεωργιάδου, 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας και Νικόλαος Φουστέρης, 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας.

Η τελική κατάταξη θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου, υπολογίζουμε, ότι η θέση μας είναι μέσα στην εικοσάδα. Την 1η θέση στην τεχνική κατηγορία του Δημοτικού κατέκτησε η Ινδονησία που ήταν και η διοργανώτρια χώρα της περσινής ολυμπιάδας. Στις επόμενες θέσεις της κατάταξης ακολουθούν ομάδες της Μαλαισίας, Ρωσίας, Ταΐβάν, Ιαπωνίας, Σιγκαπούρης.

Συνολικά δώδεκα ελληνικές μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Τη Δυτική Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα εκπροσώπησαν εκτός από τη δική μας ομάδα μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας  και μαθητές από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση για μακροχρόνιο σχεδιασμό και επένδυση πάνω στις νέες τεχνολογίες με έμφαση στους νέους και ιδιαιτέρα τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η τελική φάση της 12ης  Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO-2015 θα φιλοξενηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο στη Ντόχα του Κατάρ και η μεθεπόμενη, 13η Ολυμπιάδα WRO-2016 στην Ινδία.»

Χαράλαμπος Ζαραφίδης καθηγητής πληροφορικής

 

 

 

 

Το ΚεΠληΝεΤ.

Το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας είναι αποκεντρωμένη υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ανήκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  Π.Ε. Κοζάνης. Το ΚεΠληΝεΤ στηρίζει τους συναδέλφους, τις σχολικές και διοικητικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των επαρχιών Βοΐου και Εορδαίας του Ν. Κοζάνης.  Σκοπός του είναι η διάχυση τεχνογνωσίας και η στήριξη των συναδέλφων στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με την ένταξη των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Τα τελευταία έξι χρόνια συμμετέχει ενεργά σε διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής στηρίζοντας ομάδες  μαθητών  Δημοτικού, Γυμνασίου  και  Λυκείου σε εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συμμετείχαμε με μαθητές της πόλης μας στις παγκόσμιες ολυμπιάδες ρομποτικής: WRO-2009  Ν. Κορέα,  WRO-2010 Φιλιππίνες,  WRO-2011 Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα,  WRO-2012 Μαλαισία. Την ίδια χρονιά μαθήτριες μας κατέκτησαν την 1η  Πανευρωπαϊκή θέση στο διαγωνισμό e-Skills Week 2012 που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το 2013 η ομάδα μας στη ρομποτική κατέκτησε την 3η Πανελλήνια Θέση και η ομάδα της F1 inSchool  βραβεύτηκε για την καλύτερη παρουσίαση. Στην τελική κατάταξη πρώτευσε ανάμεσα στα δημόσια σχολεία και κατέκτησε την 4η Πανελλήνια θέση.

Σχολιάστε

Top