Έθιμα της Αποκριάς

Η_Κυριακή_της_ΑποκριάςΤα νήπια του 2ου πρωινού τμήματος συγκέντρωσαν μια σειρά από παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα:

         Σε πόλεις της Πελοποννήσου καθώς και της Βόρειας Ελλάδας, κάθε Τσικνοπέμπτη, οι άντρες ντύνονταν «Μπούλες» με παλιά παραδοσιακά ρούχα και χειροποίητες μάσκες, γυρνούσαν στους δρόμους, χτυπούσαν τις πόρτες, έκαναν αστεία και χόρευαν. Οι κάτοικοι τους κερνούσαν γαλακτομπούρεκο, τυρόπιτα και κρασί!

        Κάθε Τσικνοπέμπτη, σε ολόκληρη τη χώρα, τρώγανε κρέας που το ψήνανε στα κάρβουνα. Από τη τσίκνα που έβγαινε, αυτή η μέρα ονομάστηκε Τσικνοπέμπτη. 

       Σε νησί του Αιγαίου, οι μασκαράδες φοράγανε ό,τι παλιό έβρισκαν στα παλιά μπαούλα, βάζανε και μια πετσέτα στο πρόσωπο για να μην τους αναγνωρίζουν, τριγυρίζανε στα σπίτια και κερνιόντουσαν ρακί. Έπειτα, μαζευόντουσαν στο πηγάδι, που ήταν η πλατεία του χωριού και χόρευαν. Τότε τα μικρά παιδιά τρέχανε στους δρόμους για να ειδοποιήσουν τον υπόλοιπο κόσμο για το πανηγύρι, φωνάζοντας: «Γιουρ” αχνέ, κουκ’γέροι στο π’γάδι»!

      Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι μασκαράδες μαζεύονταν στις πλατείες των χωριών και χορεύανε παραδοσιακούς χορούς. Χορεύανε και το γαϊτανάκι, έναν κυκλικό χορό, τραγουδώντας: 

Γαϊτάνι ν-είχα στο πλεχτρί και τσόχαν εις το ράφτη,

ωχ, και τσόχαν εις το ράφτη,

και ξένον εις την ξενιτιά και καρτερώ τον να ’ρθει,

ωχ, και καρτερώ τον να ’ρθει.

Γαϊτανάκι μου πλεγμένο,

στην ανέμη τυλιγμένο.

       Την Καθαρή Δευτέρα, τα παιδιά μαζεύανε τα απαραίτητα υλικά και κατασκευάζανε το χαρταετό τους για να τον πετάξουν. Κάνανε και διαγωνισμό για το ποιος χαρταετός θα φτάσει πιο ψηλά!