Ο ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΛΝΤΟΥΣ ΧΑΞΛΕΫ

«Brave New World» είναι έκφραση του Σαίξπηρ (από την «Τρικυμία»), οπότε αποδίδεται «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» αλλά, όπως επισημαίνει ο Τεοντόρ Αντόρνο, αναφέρεται και στον Νέο Κόσμο, την Αμερική, το εργαστήρι για την κοινωνία του μέλλοντος.

Το περίφημο προφητικό μυθιστόρημα του Χάξλεϋ, η περιγραφή του εφιαλτικού καινούργιου κόσμου, με το απολύτως ιεραρχικό και πανίσχυρο κράτος, με τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, της γενετικής μηχανικής, της φαρμακοβιομηχανίας, της εφαρμοσμένης ψυχολογίας. Οι άνθρωποι ζουν σε μία αρνητική Ουτοπία, σε ευημερία, ασφάλεια, μα και σε ανελευθερία.

Τους έδειξε. Πάνω σ’ έναν ιμάντα που κινιόταν πολύ αργά, ένα ράφι γεμάτο δοκιμαστικούς σωλήνες έμπαινε σ’ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, ενώ ένα άλλο ράφι έβγαινε. […] Πανομοιότυπα -όχι όμως τα αμελητέα δίδυμα και τρίδυμα των παλιών ζωοτόκων ημερών, όταν ένα ωάριο μπορεί κατά τύχη να διαιρούνταν· τώρα, τα έχουμε κατά δεκάδες ή κατά εικοσάδες, σε μία φορά.

«Εικοσάδες», επανέλαβε ο Διευθυντής κι άνοιξε ζωηρά τα χέρια, σαν να μοίραζε φιλοδωρήματα. «Εικοσάδες».

Ένας φοιτητής, όμως, είχε την αφέλεια να ρωτήσει ποιο ήταν το πλεονέκτημα.

«Παιδάκι μου!» Ο Διευθυντής στράφηκε απότομα προς το μέρος του. «Δεν καταλαβαίνεις; Πραγματικά δεν καταλαβαίνεις;» Σήκωσε το ένα του χέρι και πήρε επίσημη έκφραση. «Η διαδικασία Μποκανόφσκι είναι ένας από τους ουσιώδεις παράγοντες κοινωνικής σταθερότητας!»

Ουσιώδεις παράγοντες κοινωνικής σταθερότητας.

Τυποποιημένοι άνδρες και γυναίκες· σε πανομοιότυπες φουρνιές. Ένα ολόκληρο μικρό εργοστάσιο έχει για προσωπικό του τους καρπούς ενός μόνο μποκανοφσκοποιημένου ωαρίου.

«Ενενήντα έξι πανομοιότυπα χειρίζονται ενενήντα έξι πανομοιότυπες μηχανές! – η φωνή του σχεδόν έτρεμε από ενθουσιασμό. Ξέρεις πραγματικά πού βρίσκονται. Για πρώτη φορά στην ιστορία!» Ανέφερε το πλανητικό σύνθημα: «Κοινότητα, πανομοιότητα, σταθερότητα». Μεγάλα λόγια. «Αν μπορούσαμε να μποκανοφσκοποιούμε απεριόριστα, θα λύναμε το όλο πρόβλημα».

Θα το λύναμε με τυποποιημένα Γάμμα, απαράλλακτα Δέλτα και ομοιόμορφα Έψιλον. Η αρχή της μαζικής παραγωγής θα εφαρμοζόταν, επιτέλους και στη Βιολογία.

 

ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Σχολιάστε