Η Αγία Ιουλίττα και ο Άγιος Κήρυκος

Η Αγία Ιουλίττα έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού και είχε ένα μικρό γιό τον Κήρυκο. Ο πατέρας του είχε πεθάνει και η Ιουλίττα αφιέρωσε τη ζωή της στη χριστιανική ανατροφή του. Επειδή ήταν χριστιανή ο άρχοντας την κυνήγησε. Για να γλιτώσουν από τον διωγμό, κατέφυγαν στη Σελεύκεια και αργότερα στην Ταρσό. Εκεί όμως τους συνέλαβε ο τοπικός ηγεμόνας Αλέξανδρος, ο οποίος με βασανιστήρια προσπαθούσε  μάταια να κάνει τη μητέρα του Κήρυκου να αλλαξοπιστήσει.

Για να την πείσει να αλλάξει την πίστη της προσπάθησε να φέρει με το μέρος του τον μικρό Κήρυκο. Αλλά ο μικρός του είπε ότι αγαπάει τον  Χριστό. Μετά έδωσε μια κλοτσιά στον ηγεμόνα. Ο άρχοντας τότε θύμωσε και έσπρωξε τον Κήρυκο στις σκάλες σπάζοντας του το κρανίο. Στη συνέχεια μετά από βασανιστήρια ο ηγεμόνας θανάτωσε και τη μητέρα του με αποκεφαλισμό.

Εικόνα2

Με αυτό τον τρόπο ο Κήρυκος έγινε μάρτυρας του Χριστού. Είναι ο πιο μικρός Άγιος της εκκλησίας μας (μαρτύρησε σε ηλικία τριών χρονών). Η λατρεία τους εξαπλώθηκε από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο, στα νησιά της Ελλάδας, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και αλλού. Πολλές εκκλησίες έχουν ιερά λείψανα του Αγίου και της μητέρας του. Επίσης πολλές είναι και οι εκκλησίες που είναι αφιερωμένες σ’ αυτούς.

Η μνήμη του Αγίου Κηρύκου και της Αγίας Ιουλίττας τιμάται και γιορτάζεται από την εκκλησία μας στις 15 Ιουλίου. Θεωρείται προστάτης της Ικαρίας ενώ στην Κόξαρη την ημέρα εκείνη τα παιδιά συνηθίζουν να βγαίνουν από τα παράθυρα, για να τιμήσουν τον τρίχρονο Κήρυκο.

Εικόνα3

Στην παραπάνω αγιογραφία παρατηρούμε τον Άγιο Κήρυκο να δείχνει με το χέρι του το ματωμένο κεφαλάκι του, εκεί όπου δέχτηκε το χτύπημα, που τον έκανε Άγιο.

Ο Άγιος Κήρυκος θεωρείται προστάτης και θεραπευτής των μικρών παιδιών, κυρίως από κρανιοεγκεφαλικές και άλλες κακώσεις.

 

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’

Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.

Ἡ καλλιμάρτυς τοῦ Χριστοῦ Ἰουλίττα, σὺν τριετεῖ ἀμνῶ αὐτῆς τῷ Κηρύκῳ, δικαστοὺ πρὸ βήματος παρέστησαν φαιδρῶς, εὔτολμοι κηρύττοντες. τὴν χριστώνυμον κλῆσιν, ἄμφω μὴ πτοούμενοι, ἀπειλᾶς τῶν τυρράνων καὶ στεφηφόροι νῦν ἐν οὐρανοίς, ἀγαλλιώνται. Χριστῷ παριστάμενοι.

Απόδοση

Η αγία μάρτυς Ιουλίττα, μαζί με τον μόλις τριών ετών υιό της Κήρυκο, που μοιάζει με άκακο αμνό, στάθηκαν μπροστά στο δικαστικό βήμα του τυράννου, κηρύττοντας με θάρρος την πίστη του Χριστού. Δεν δείλιασαν καθόλου μπροστά στις απειλές των αρχόντων. Και τώρα στεφανωμένοι για το μαρτύριό τους στον ουρανό, χαίρονται καθώς βρίσκονται δίπλα στο Χριστό.

Εικόνα 4

Λουκάς Βογιατζής, Κωνσταντίνος Καραλιόλιος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης