ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

  • Η Πτολεμαΐδα είναι πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η έδρα του δήμου Εορδαίας, με πληθυσμό 32.127 κατοίκων.
  • Η πόλη της Πτολεμαΐδας είναι απλωμένη στην κοιλάδα της Εορδαίας και περιβάλλεται από τις βουνοπλαγιές του όρους Άσκιο – (Σινιάτσικο), στο νοτιοδυτικό σημείο και του όρους Βέρμιου στα βορειοανατολικά.
  • Χαρακτηρίζεται ως ενεργειακό κέντρο της Ελλάδος λόγω των θερμοηλεκτρικών σταθμών που εκμεταλλεύονται το λιγνίτη της περιοχής για παραγωγή ενέργειας.

1

2 (1)

Λιγνίτης και Ατμοηλεκτρικά Εργοστάσια

  • Μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο η πόλη της Πτολεμαΐδας έδειξε νέα σημάδια ανάκαμψης. Η ανακάλυψη του λιγνίτη, αποτέλεσε σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης και μετέτρεψε όλη τη γύρω περιοχή από γεωργο-κτηνοτροφική σε βιομηχανική.
  • Στη δεκαετία του 1950, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες λιγνίτη στο υπέδαφος και έκτοτε η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης λιγνίτη στη χώρα.
  • Το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο δημιουργήθηκε το 1959. Το 2006 λειτουργούν 5 ατμοηλεκτρικοί σταθμοί ΑΗΣ στην περιοχή. Κάθε χρόνο εξορύσσονται 55 εκατομμύρια τόνοι λιγνίτη και από τις 15 θερμοηλεκτρικές μονάδες παράγεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής ισχύος της χώρας. Τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας θεωρούνται τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.
  • Μία νέα λιγνιτική μονάδα με ονομασία «Πτολεμαΐδα 5» ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015. Ερχεται, επί της ουσίας, να αντικαταστήσει 4 προηγούμενες μονάδες με μία, λιγότερο ενεργοβόρα και τεχνολογικά προηγμένη μονάδα.

3

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  • Η διαδικασία παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη δημιουργεί πολλά Περιβαλλοντολογικά, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και πολιτιστικά προβλήματα
  • Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από την καύση του λιγνίτη στους ΑΗΣ. Η καύση του λιγνίτη παράγει οξείδια του αζώτου (NOX ), οξείδια του θείου (SOX), και αιωρούμενα σωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.
  • Πολύ σημαντικό είναι και το αποτύπωμα στο υδάτινο δυναμικό από τη λειτουργία των λιγνιτών μονάδων, για τις ανάγκες ψύξης τους. Στη Δυτ. Μακεδονία, η ΔΕΗ αντλεί από τον ποταμό Αλιάκμονα και τη λίμνη Πολυφύτου 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο
  • Μια άλλη σημαντική αρνητική επίπτωση είναι το ότι πολλοί οικισμοί έχουν υποχρεωθεί σε μετεγκατάσταση. Από το 1972 μέχρι το 2003 σχεδόν 4000 άνθρωποι μετεγκαταστάθηκαν σε νέους οικισμούς επειδή τα 5 χωριά τους τα κατάπιαν οι επεκτάσεις λιγνιτωρυχείων.

4

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

  • Η όλη εξορυκτική διαδικασία δημιουργεί σκόνη που διαχέεται στους γύρω οικισμούς, θορύβους και εκρήξεις από τις ανατινάξεις βράχων αλλά και διάρρηξη του υδροφόρου ορίζοντα. Επίσης καταστράφηκαν βιότοποι άγριας πανίδας και η αισθητική του τοπίου.
  • Η μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης αυτών των περιοχών είναι η τέφρα! Είναι τα υπολείμματα της καύσης του λιγνίτη που εμπεριέχει όλα τα παραπάνω βλαβερά στοιχεία και ακόμη περισσότερα.
  • Όλα αυτά είναι υπεύθυνα για το παιδικό άσθμα, τις ρινίτιδες και τις πνευμονοπάθειες που είναι αυξημένες στις Περιοχές με λιγνιτική δραστηριότητα. Σε ότι αφορά τους καρκίνους δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι οι λιγνιτικές Περιοχές έχουν μεγαλύτερα ποσοστά από άλλες περιοχές.

5

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ. ΘΕΣΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ

Πλεονεκτήματα

- Στα θετικά μπορούμε να επισημάνουμε τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Έτσι στις Περιοχές αυτές πάνω από 150.000 κάτοικοι θερμαίνονται με ζεστό νερό από τους ΑΗΣ. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη έχουμε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και αιθαλομίχλης.

- Στα θετικά μπορούμε να επισημάνουμε τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης. Έτσι στις περιοχές αυτές πάνω από 150.000 κάτοικοι θερμαίνονται με ζεστό νερό από τους ΑΗΣ. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη έχουμε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και αιθαλομίχλης.

ΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

 Σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, τα σημερινά φίλτρα των μονάδων είναι πολύ καλά αφού μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και το 99% των σωματιδίων
 Σε ότι αφορά τη διαδικασία εξόρυξης του λιγνίτη υπάρχουν πολλές βελτιωτικές λύσεις για μείωση της ρύπανσης (ψεκασμοί, μόνιμες διαβροχές δρόμων, εκ νέφωση σε σημεία εκσκαφών και μεταφόρτωσης) .
 Το μεγάλο πρόβλημα είναι με την τέφρα, πρέπει να κάνουν Κλειστούς, σωληνωτούς ταινιόδρομους διακίνησης τέφρας. Πλήρη απαγόρευση διακίνησης τέφρας με φορτηγά.
 Από τώρα και στο εξής να εξοριστούν τα αποθέματα, να κλείσουν τα Ορυχεία, να αποκατασταθούν και να επαναποδοθούν τα εδάφη στην τοπική κοινωνία.

ΠΗΓΕΣ: kozan.gr ,         gr.boell.org,        el.wikipedia.org

Εργασία: Αναστασία Κατσαούνη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης