Ατλαντίδα: υπήρξε ή είναι απλά ένας μύθος;

Η ιστορία της Ατλαντίδας

Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την  Ατλαντίδα πηγάζουν από τον Αθηναίο φιλόσοφο Πλάτωνα ο οποίος μας αφηγείται ότι οι Άτλαντες ήταν ένας λαός με υπερφυσικές δυνάμεις και θεϊκή καταγωγή , που ζούσαν ειρηνικά σε ένα εύφορο νησί πέρα από τις πύλες των Ηρακλειδών. Στην αρχαιότητα οι Ηράκλειες πύλες ήταν τα στενά του Γιβραλτάρ , άρα πιθανότατα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αμερική.

Υπήρξε ή είναι απλά ένας μύθος

 Επί αιώνες, η ύπαρξη ή όχι της θρυλικής Ατλαντίδας αποτελεί ένα θέμα που συναρπάζει συγγραφείς, ιστορικούς, επιστήμονες και εξερευνητές. Η ιστορία της είναι και μια αστείρευτη πηγή έμπνευσης για αμέτρητα βιβλία και ταινίες που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Το μυστήριο της Ατλαντίδας προκαλεί μέχρι και σήμερα του ιστορικούς και τους επιστήμονες, που προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα: Υπήρξε πραγματικά η χαμένη Ατλαντίδα και, αν ναι, πού βρισκόταν; Μέχρι στιγμής, πάντως, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως «ο Πλάτωνας κατασκεύασε τον μύθο, ενώ επρόκειτο για την Αθήνα», άλλοι την έχουν αναζητήσει από τις Άνδεις και την Αφρική έως τις Αζόρες, τη Μάλτα, την Πολυνησία, στην καρδιά του Ατλαντικού, τη Σαντορίνη… Κι άλλοι λένε πως απλώς δεν υπήρξε ποτέ.

1

Ο Ιγνάτιος Ντόνελυ και το βιβλίο του αναζωπυρώνει την ιστορία της Ατλαντίδας

Αν και ο μύθος υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την «βυθισμένη πόλη» αναζωπυρώθηκε το 1882 όταν ο Ιγνάτιος Ντόνελυ από τη Μινεσότα έγραψε ένα βιβλίο με θέμα την Ατλαντίδα.

Συνοπτικά ο Αμερικανός έκανε μία αναφορά στην Ατλαντίδα επικεντρώνοντας τον αναγνώστη στο εξής εύλογο ερώτημα.

Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, βρίσκεται πέρα από τις Ηράκλειες στήλες (γνωστά ως στενά του Γιβραλτάρ), ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Αφρικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (Περίπου το 9.600 Π.Χ.). Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας». Σύμφωνα με τη βιογραφία του Απολλόδωρου, η Ατλαντίδα βρισκόταν στις νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

3

Βιντεάκια
Πηγές

Γιάννης Γλυκός, Σεβαστή Κουρουτζίδου, Νεφέλη Σαββίδου – Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης