Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1452 στο Βίντσι της Ιταλίας και πέθανε στις 2 Μαΐου 1519. Ήταν Ιταλός και οι δουλειές που έκανε ήταν αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης, επιστήμονας. Έζησε την περίοδο της αναγεννήσεις. Υπήρξε ακόμα σημαντικός  εφευρέτης και επιστήμονας, με σημαντική  συνεισφορά στην ανατομία.

Εικόνα3

Ο Λεονάρντο μεγάλωσε με τον πατέρα του, στη πόλη της Φλωρεντίας, όπου από πολλή μικρή ηλικία έδειξε δείγματα ευφυΐας και του καλλιτεχνικού του ταλέντου.Αυτός ήταν και ο λόγος που στάλθηκε σε ηλικία 14ων ετών ως μαθητευόμενος στο εργαστήριο του Φλωρεντίνου ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ βερρόκιο. Το 1472 ο Λεονάρντο γίνετε μέλος της συντεχνίας  των ζωγράφων της Φλωρεντίας.
Εικόνα4
Σε όλη την περίοδο του 1472-1480 εργάστηκε  στο εργαστήριο του βεροκιο ενώ παράλληλα φιλοτεχνούσε και δικούς του πινάκες. Αργότερα το 1482 μετακόμισε στο Μιλάνο όπου πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως  μηχανικός , ζωγράφος και γλυπτής στον ηγεμόνα του Μιλάνου Λουδοβίκο Σφόρτσα. Ο Λεονάρντο  διέθετε δικό του εργαστήριο με βοηθούς. Την ίδια περίπου περίοδο εργάστηκε ως σύμβουλος αρχιτέκτονας στον καθεδρικό ναό  του Μιλάνου, ενώ  το διάστημα 1495-1498, μετά από παραγγελία  του Λουδοβίκου Σφόρτσα ζωγραφίζει τον Μυστικό  δείπνο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία.
Εικόνα1
Μέτσος Ραφαήλ, Τσακίρης Χρήστος – Στ΄τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης