ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ

Η ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η εφεύρεση της τυπογραφίας δεν ανήκει πουθενά ούτε σε κάποιον λαό ούτε σε κάποια συγκεκριμένη χρονολογία. Η τυπογραφία ξεκίνησε στην Αρχαία Κίνα δεν εξελίχθηκε καλά όμως και γι’ αυτό ήρθε προς την Ευρώπη τον 15ο αιώνα η εφεύρεση συνεχίστηκε με το επίπεδο πιεστήριο από τον Γουτεμβέργιο.

 

Κινητά τυπογραφικά στοιχεία είχαν ήδη κατασκευαστεί από τον Ολλανδό Λαυρέντιο Κοστέρ. Όμως ο Γουτεμβέργιος ήταν εκείνος που συνέλαβε πρώτος την ιδέα της τυπογραφικής μεθόδου στο σύνολό της. Μέσα από την εφεύρεση αυτή το βιβλίο έγινε προσιτό σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων και έτσι μπορούσαν να τα διαβάσουν και οι μη μορφωμένοι άνθρωποι.

1

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο…

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε στο Μαιντς της Γερμανίας το 1397. Ήταν μεταλλουργός, σιδηρουργός , χρυσοχόος, τυπογράφος και εκδότης. Περίπου στα 1430 εγκαταστάθηκε στο Στρασβούργο όπου εκεί άρχισε να πειραματίζεται στη μεταλλουργία και στα 1434 έκανε τα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία.

Οι πρώτες δοκιμαστικές εργασίες του είναι λαϊκά, θρησκευτικά βιβλία.Ο εκπαιδευμένος χρυσοχόος, μέλος της αντίστοιχης συντεχνίας, πειραματίζεται από το 1434 με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες. Μετά από διάφορες προσπάθειες πετυχαίνει το 1441, με τη βοήθεια ενός βελτιωμένου μελανιού, να αξιοποιήσει εκτυπωτικά και τις δύο όψεις μιας σελίδας χαρτιού.Το 1448 τον βρίσκουμε και πάλι στο Μάιντς να χρησιμοποιεί για το τυπογραφικό του πιεστήριο τη βασική δομή του πιεστηρίου σταφυλιών, προσθέτοντας χαρακτηριστικά από υφαντουργικές μηχανές και από τα χειροκίνητα πιεστήρια που χρησιμοποιούν κατασκευαστές χαρτιού και βιβλιοδέτες.

Το 1450 συνεταιρίζεται με τους χρηματοδότες Schoffer και Johann Fust, προκειμένου να κατασκευάσει ένα τυπογραφείο, στο οποίο θα λειτουργήσει την τυπογραφική πρέσα του.

Η τελική επιτυχία για την αξιοποίηση της εφεύρεσης του ήρθε με την εκτύπωση το 1455 της Βίβλου στα λατινικά, μία αισθητικά άριστη τυπογραφική εργασία αν και αποτελεί μόλις το πρώτο τυπογραφικό προϊόν του. Μετά από αντιδικίες και δικαστικές περιπέτειες, ο Γουτεμβέργιος διαχωρίζει το 1455 τις δραστηριότητες του από τους συνεταίρους του, οι οποίοι όμως διεκδικούν για λογαριασμό τους την εφεύρεση του, με το επιχείρημα ότι αυτή
είχε πραγματοποιηθεί με δικά τους χρήματα και ταυτόχρονα του κατάσχουν και το τυπογραφείο του…Τελικά, ο Γουτεμβέργιος βρίσκεται σε ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες το 1458, από τις οποίες τον γλυτώνει η δημοτική αρχή του Μάιντς που τον βοηθά να φτιάξει ένα καινούργιο τυπογραφείο.

Αν και δημιούργησε μία μεγάλη επιχείρηση με περισσότερα από 20 άτομα (ξυλουργούς, χημικούς, μεταλλουργούς, σχεδιαστές), τα έξοδα έκδοσης της «Βίβλου» ξεπέρασαν τις οικονομικές του δυνατότητες.

Πεθαίνει πάμφτωχος το 1468, αφού το τυπογραφείο του είχε ήδη πτωχεύσει.

2

Η σημασία του έργου του Γουτεμβέργιου- Η επανάσταση και η αλλαγή στην Ευρώπη της Αναγέννησης

Σε λιγότερο από δέκα χρόνια από τον θάνατο του Γουτεμβέργιου λειτούργησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης τυπογραφικά εργαστήρια.

Τα βιβλία τυπώνονταν σε χιλιάδες αντίτυπα. Η αριστοκρατία σταμάτησε να είναι ο μοναδικός αποδέκτης της γνώσης. Το τυπωμένο βιβλίο έγινε προσιτό σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Αλφαβητάρια, γραμματικές, έπη και μύθοι, θρησκευτικά και φιλοσοφικά κείμενα, είναι βιβλία που τυπώθηκαν τα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας. Πολύς κόσμος μάθαινε γραφή και ανάγνωση, γιατί πλέον το βιβλίο έγινε φθηνό και προσιτό από όλους.

Ο αντίκτυπος της τυπογραφικής μηχανής στην Ευρώπη της Αναγέννησης

● Ο αριθμός των βιβλίων αυξήθηκε κατά πολύ, ενώ το κόστος μειώθηκε και έτσι πολύ περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν όσο ποτέ άλλοτε.

● Ιδέες διαδίδονταν σε όλη την Ευρώπη.
● Η Καθολική εκκλησία εναντιώθηκε σε κάποια βιβλία με αποτέλεσμα να τα λογοκρίνει ή να τα κάψει.
● Κάποιοι συγγραφείς πλέον μπορούν να βιοποριστούν από τα έργα τους.

● Δημιουργήθηκαν δημόσιες βιβλιοθήκες.

● Αυξήθηκε ο αλφαβητισμός, αφού πλέον οι άνθρωποι μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση.

● Διαδόθηκαν ιδέες που αφορούσαν τη θρησκεία, την ιστορία, την ποίηση, την τέχνη και την καθημερινή ζωή.

● Οργανώθηκαν κινήματα από αρχηγούς χωρίς να έχουν φυσική επαφή με τους οπαδούς τους.

● Αυξήθηκε η ποσότητα βιβλίων σε σχέση με τις χειροποίητες μεθόδους.

● Η τυπογραφία βοήθησε ενεργά στην πολιτισμική επανάσταση της Αναγέννησης.

 

<< Μέσα από αυτή ο Θεός θα διαδώσει τον λόγο Του>>

Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο ήταν η Βίβλος του Γουτεμβέργιου. Πολλοί το θεωρούν το ωραιότερο δημιούργημα στον τομέα της τυπογραφίας. Αντίτυπα αυτής της έκδοσης σώζονται μέχρι και σήμερα και παραμένουν τα πολυτιμότερα βιβλία της ανθρωπότητας.

3
Πηγές:
Αναστασία Κατσαούνη, γιάννης Γλυκός, Ζωή Περχανίδου, Χρυσοβαλάντης Αρμουτσής – Στ΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης