Φθινοπωρινά φύλλα

 

Φύλλα, φύλλα πεσμένα σε δρόμους και αυλές. Πολλοί από μας νομίζουμε ότι τα πεσμένα φύλλα είναι σκουπίδια.  Εσείς, άραγε, είστε ένας από αυτούς;

Μήπως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε;  Τα φύλλα μπορούν να αξιοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους.

Τα φύλλα όταν ξεραίνονται και πέφτουν δημιουργούν το δικό τους οικοσύστημα. Καθώς αποσυντίθενται φυσικά εμπλουτίζουν το χώμα με θρεπτικά συστατικά. Ας αφήνουμε λοιπόν τα φύλλα να σχηματίσουν ένα στρώμα 10 εκατοστών κάτω από τα δέντρα, τους θάμνους, τη χαμηλή βλάστηση και σε καθαρισμένα παρτέρια λουλουδιών ή λαχανικών. Καλό είναι να στοιβάζετε τα φύλλα απαλά χρησιμοποιώντας μια τσουγκράνα κήπου και να τα σκεπάζετε με χώμα, ώστε να μην τα παίρνει ο αέρας και να γίνε ι πιο γρήγορα η διαδικασία της αποσύνθεσης. Έτσι, θα σχηματιστεί γρήγορα φρέσκος πλούσιος χούμος και θα καμαρώνετε με περηφάνεια την Άνοιξη τα ολάνθιστα φυτά, γιατί οι θρεπτικές ουσίες στα φύλλα και στα κλαριά λειτουργούν ως οικολογικό λίπασμα. Επιπλέον, τα φύλλα πάνω από τα φυτά τα διατηρούν ζεστά και μεμονωμένα και τα προφυλάσσουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν έχετε στο μπαλκόνι σας φυτά με γλάστρες, μπορείτε να τοποθετήσετε τα πεσμένα φύλλα είτε ολόκληρα είτε θρυμματισμένα στο χώμα γύρω από τα φυτά.

Μπορείτε, επίσης, να συγκεντρώσετε τα φύλλα του κήπου σε μια άκρη στο χώμα και έτσι θα δημιουργηθεί φυσικά το φυλλόχωμα. Βέβαια, αν έχετε κάδο κομποστοποίησης αρκεί να το τοποθετήσετε μέσα και να τα ανακατεύετε συχνά, ώστε να εμπλουτιστούν με οξυγόνο και να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία της αποσύνθεσης.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε την παραπάνω διαδικασία μόνοι σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δήμο σας και να ρωτήσετε αν παράγουν κομπόστ.

Γνωρίζετε ότι μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα φύλλα και να φτιάξουμε φωλιές για τους σκαντζόχοιρους; Έτσι, μπορούμε να συμβάλλουμε ενεργά στην προστασία τους, μιας και είναι είδος προς εξαφάνιση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί οι άνθρωποι καθαρίζουν συστηματικά τους κήπους τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτιάξουν φωλιές και να βρουν καταφύγιο.

Καταλήγουμε, λοιπόν, ότι τα πεσμένα φθινοπωρινά φύλλα όχι μόνο δεν είναι σκουπίδια, αλλά μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνουν χούμος, λίπασμα αλλά και ιδανική φωλιά για τα αγαπημένα μας σκαντζοχοιράκια.

Γεωργιάδου Μαριαλένα, Στ΄ Τάξη

Γκέκα Κωνσταντίνα, Στ΄τάξη

 

https://www.followgreen.gr/moschato-tavros/blog/single/%CE%9C%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BE%CE%B7%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CE%AD%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%AE%CF%80%CE%BF-%CE%AE-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B9-%CF%83%CE%BF%CF%85

https://www.gardena.com/gr/zoi-ston-kipo/periodiko-kipou/phthinoporino-phulloma—ti-prepei-na-kanoume/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης