Πίσω από το bullying…

tumblr_lu3qpgXuqQ1qgrau2Το σύνηθες φαινόμενο που εμείς σήμερα αποκαλούμε ενδοσχολική βια στην πραγματικότητα υπήρχε πάντα! Όχι μόνο τώρα αλλά και στην εποχή που οι γονείς μας ,ακόμη και οι παππούδες μας ήταν παιδιά. Μόνο που σήμερα έχει ξεπεράσει κάθε όριο!Πιστεύω πως αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίζει. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι συμπεριφορές και τα πρότυπα που καλλιεργούνται ,οι αξίες και τα ιδανικά που προσπαθεί το σύστημα να προωθήσει σε εμάς τους νέους έχουν σαν αποτέλεσμα την έξαρση του φαινομένου αυτού!

Λοιπόν,πιστεύω πως πρέπει να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια στον τρόπο συγκρότησης της κοινωνίας μας.Η αλήθεια είναι πως ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του καθενός επηρεάζεται πολύ από το οικογενειακό του περιβάλλον.Κανένας δεν έρχεται στο σχολείο σαν άγραφος πίνακας . Η οικονομική κρίση και τα άλλα προβλήματα που μαστίζουν τη σημερινή κοινωνία αντικατοπτρίζονται στην καθημερινή οικογενειακή μας ζωή.Η έντονη καθημερινότητα των μελών της οικογένειας συνεπάγεται πολλές πιθανές εντάσεις μεταξύ τους.Το κάθε παιδί- έφηβος θα αντιδράσει με βάση την δική του προσωπικότητα . Ένα παιδί με εκρηκτικό χαρακτήρα, μην μπορώντας να βρει άλλη διέξοδο στα αρνητικά του συναισθήματα στο σχολείο μπορεί να  εκδηλώσει επιθετικές συμπεριφορές προς στους συμμαθητές του για να καλύψει πιθανόν δικά του συναισθηματικά κενά.Συμπερασματικά,ο κάθε άνθρωπος δε διαλέγει τι είναι αλλά το ποιον του διαμορφώνεται με βάση τις αξίες,τα πρότυπα και τα ιδανικά με τα οποία μεγαλώνει.

 Σαφέστατα,μπόρει εμείς να θέλουμε να αναλάβουμε δράση έτσι ώστε αυτό το φαινόμενο να εκλείψει.Δυστυχώς όμως τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα..

Σχολιάστε

Top