Επιβράβευση αντί τιμωρίας..

12Οι φορείς κοινωνικοποίησης είναι αυτοί που πρέπει να καθοδηγήσουν σωστά το άτομο έτσι ώστε να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία .Είναι απόλυτα λογικό και κατανοητό  ο καθένας μας να διαπράξει κάτι κακό, γιατί ως άνθρωποι σίγουρα θα κάνουμε κάποια λάθη στη ζωή  μας. Οι φορείς κοινωνικοποίησης(π.χ. οικογένεια, σχολείο) με ποιον τρόπο θα πρέπει να του συμπεριφέρονται  στο εξής ; Υπάρχουν δυο βασικές επιλογές: ή  να αναζητήσουν ευκαιρία για  την  εμψύχωση  του παραβάτη και την επιβράβευση των θετικών πλευρών,  ώστε να του δημιουργήσουν αίσθημα αποδοχής και ευκαιρία κατανόησης και παραδοχής της άσχημης πράξης του ,ή να εστιάσουν μόνο στην παραβατική του συμπεριφορά  και με ύφος αυστηρό και απαξιωτικό  να το τιμωρήσουν. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση υπάρχουν πολλά είδη τιμωρίας, που ξεκινούν  από την επίπληξη και φτάνουν  στη σκληρή και παραδειγματική τιμωρία. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ποια  ακριβώς επίδραση θα έχει τελικά η όποια ποινή  στο άτομο. Φυσικά ,η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται τόσο από το πλαίσιο επιβολής της, όσο και από την προσωπικότητα του ατόμου. Έστω ότι κάποιος έχει έναν πολύ ατίθασο χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση μια απλή  επίπληξη δεν θα είναι αρκετή. Συνήθως όμως η  ακατάλληλη  τιμωρία <<κόβει τα φτερά>> του ανθρώπου και τον αποθαρρύνει τελείως. Επιπλέον η τιμωρία δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης, κυρίως όταν είναι παραδειγματική  και σκληρή. Ακόμη, ,αν το άτομο  συνηθίζει  να μην  συμμορφώνεται θα αναγκαστούμε να σκληρύνουμε τη στάση μας, κάτι που τελικά μάλλον  δε θα αποφέρει αποτέλεσμα. Τέλος, μπορούμε να τηρήσουμε στάση αδιαφορίας απέναντι στο άτομο, ώστε να μπει σε διαδικασία αυτοελέγχου.

Σύμφωνα με ορισμένους ψυχολόγους, <<μόνο όταν μαθαίνεις τους ανθρώπους να είναι  οι ίδιοι υπεύθυνοι,  μπορούν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεών τους>>.

Ίσως, αν χρησιμοποιήσουμε σωστά το σπουδαίο όπλο της επιβράβευσης, καταφέρουμε  να τους κάνουμε να καταλάβουν πραγματικά  τις συνέπειες των πράξεών τους,  χωρίς απαραίτητα να τους δημιουργήσουμε  βασανιστικά ενοχικά συμπλέγματα και  τύψεις

Σχολιάστε

Top