Μέσα από τον ρατσισμό

Ο ρατσισμός παραπέμπει γενικά στην πρακτική των διακρίσεων η οποία βασίζεται στο δόγμα της ανωτερότητας μιας κοινωνικής ομάδας ή και φυλής. Χρειάζεται μια θεωρία η οποία διαμορφώνει ψυχικές καταστάσεις όπως ανασφάλεια, μίσος, περιφρόνηση με βάση τις οποίες συγκροτείται η ρατσιστική κοινότητα, ενώ ταυτόχρονα, συναισθήματα τα οποία εντέχνως θέλουν να τα παρουσιάσουν ως ΄΄φυσιολογικά΄΄.

Ο ρατσισμός είναι η διάκριση των ανθρώπων με βάση το φύλο τους, τη θρησκεία, την εθνικότητα, την ηλικία, το κοινωνικό στρώμα ή την υγεία. Στα Μ.Μ.Ε. προβάλλονται ως αυτονόητες και κοινά αποδεκτές αλήθειες. Αυτές οι αντιλήψεις δυστυχώς εσωτερικεύονται στον νέο ο οποίος υπηρετεί αυτές τις αντιλήψεις για ολόκληρη τη ζωή του. Επιπρόσθετα, λόγω των κοινωνικών τάξεων, αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα το μίσος, τη βία και την έλλειψη εμπιστοσύνης. Η αποξένωση και η καχυποψία οδηγεί στην εγκληματικότητα απέναντι σε όσους θεωρεί πως τον οδηγούν στην ανεργία ενώ τα σύμφυτα και γενεσιουργά συναισθήματα της βίας, όπως η εχθρικότητα και η μισαλλοδοξία, εμφωλεύουν στην ψυχή του και δηλητηριάζουν την σκέψη του. Όσο αφορά το ίδιο το άτομο λόγω έλλειψης κριτικής σκέψης και ανθρωπιστικής παιδείας, δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να διακρίνει τις διαστρεβλώσεις αυτές, έτσι ώστε να καταπολεμήσει τις προκαταλήψεις διαμορφώνοντας την κατάλληλη στάση που πρέπει να έχει.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί η κοινωνία να καταπολεμήσει τον ρατσισμό. Οι άνθρωποι βέβαια οφείλουν να κατανοήσουν πως καλό θα ήταν να μην μείνουν αδρανείς σε τέτοιες καταστάσεις. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση και να συλλογίζονται την κάθε κίνηση που κάνουν. Να βοηθούν ευάλωτες ομάδες πόσο μάλλον να μην τις χλευάζουν. Η δημοκρατία, το κράτος μπορούν να προσφέρουν κοινωνικά αγαθά και να εξασφαλίσουν ισότιμη συμμετοχή, με σκοπό να περιορίσουν τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Συνοψίζοντας, σαν κοινωνία καλό θα ήταν να θέσουμε ως στόχο την καταπολέμηση του ρατσισμού, την προαγωγή της ισότητας, της δικαιοσύνης και της προάσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης