Υλικά
- 2 κιλά αλεύρι σκληρό
- 6 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 160 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 3 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1/2 λίτρο ζεστό γάλα (πλήρες)
- 1 φακελάκι αλεσμένο μαχλέπι
- το ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 φακελάκι κοπανισμένη μαστίχα
- 500 γρ. κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη
- κροκάδι αραιωμένο με νερό για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Σε λεκάνη χτυπήστε τα αβγά με την άχνη για 3 λεπτά.
- Στο ζεσταμένο γάλα λιώστε τη μαγιά & προσθέστε το στη λεκάνη.
- Ρίχνετε και το λιωμένο βούτυρο.
- Προσθέστε και τα αρώματα (μαχλέπι ξύσμα, μαστίχα)
- Στο τέλος ρίξτε και το αλεύρι λίγο λίγο «παιδεύοντας» τη ζύμη με το χέρι για να απορροφήσει το αλεύρι.
- Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα μες στη λεκάνη και σκεπάστε με πετσέτα ή κουβέρτα.
- Αφήστε τη μες στο φούρνο που έχετε ανάψει στους 30 βαθμούς για δύο ώρες περίπου.
- Πλάστε τσουρεκάκια ατομικά σε σχέδιο κρουασάν, σαλίγκαρο κ.τ.λ. ή πλεξίδες.
- Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί, ξανασκεπάστε τα και αφήστε πάλι στο ζεστό φούρνο (30 βαθμοί για μία ώρα ακόμη)
- Αλείψτε τα με αραιωμένο κροκάδι και πασπαλίστε με σουσάμι αν θέλετε.
- Ψήστε τα τσουρέκια στους 180 βαθμούς, 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.