Xριστούγεννα στη Γαλλία!

Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή στη Γαλλία, με τα παιδιά να έχουν τον πρώτο λόγο! Πολλές πόλεις στη Γαλλία είναι διακοσμημένες κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από τα Χριστούγεννα ! Έχουν πολλές υπαίθριες αγορές για να αγοράσει κανείς  στολίδια, δωράκια και να γευθείς μικρές και μεγάλες χριστουγεννιάτικες λιχουδιές!

marche-Noel

Την παραμονή των Χριστουγέννων, τα παιδιά τοποθετούν τα γυαλισμένα παπούτσια τους μπροστά από την καμινάδα και ελπίζουν ότι  o Papa Noël (μπαμπάς των Χριστουγέννων) θα γεμίσει τα παπούτσια με γλυκά. Η Ημέρα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου είναι αργία και οι οικογένειες συγκεντρώνονται για μια μεγάλη γιορτή. Την ημέρα αυτή ανταλλάσσονται επίσης δώρα.

Γνωρίζατε ότι η λέξη ρεβεγιόν είναι γαλλική;  Στη Γαλλία με αυτή τη λέξη περιγράφουν το χριστουγεννιάτικο γεύμα τους! Προέρχεται από το ρήμα se réveiller που σημαίνει ξυπνάω! Γιατί ξυπνάνε νωρίς για να πάνε στη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία  και μετά τρώνε όλοι μαζί το ρεβεγιόν τους! Εκεί απολαμβάνουν και τον περίφημο κορμό τους, που μοιάζει με αληθινό κορμό δέντρου αλλά έχει μια θεσπέσια σοκολατένια γεύση!

 

 buche

 

Τα Θεοφάνεια στη Γαλλία έχουν επίσης το δικό τους ξεχωριστό γλυκό. Λέγεται  « La gallete de Rois»! Όλα τα παιδιά  ανυπομονούν να το δοκιμάσουν! Φτιάχνεται από αμυγδαλόπαστα και είναι σε σχήμα κορώνας, γιατί συμβολίζει το ταξίδι των τριών μάγων! Miam,miam!!!

1-galette-des-rois-frangipane-recette-patisserie-empreinte-sucree

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης