Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού

Σουμελά 2

Από τον Παναγιώτη Σκαμπαρδώνη, μαθητή του Β2 τμήματος Λυκείου.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Κατερίνης φιλοξενήθηκε η ιερή εικόνα της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού, Παναγία Σουμελά, από τις 20 έως τις 29 Οκτωβρίου.

Με λιτανεία η εικόνα έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πρόκειται για έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά και βρίσκεται μόνιμα στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Βέρμιο.

litaneia  Σουμελά

Η ιστορία της εικόνας ξεκινάει το 386 μ.Χ., όταν οι μοναχοί Βαρνάβας και Σοφρώνιος ίδρυσαν στο όρος Μελά στον Πόντο μοναστήρι, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε μεταφερθεί από αγγέλους η εικόνα της Παναγίας Αθηνιώτισσας. Στους αιώνες που ακολούθησαν η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του πολιτισμού της περιοχής και προσφέροντας πολλά σε κοινωνικό επίπεδο στα δύσκολα χρόνια της καταπίεσης και των διώξεων που βίωσε ο Πόντος.

soumela1  soumela2

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Μονή σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους διωγμένους μοναχούς, οι οποίοι όμως είχαν φροντίσει να κρύψουν την εικόνα της Παναγίας σε γειτονική περιοχή. Μετά από διαμεσολάβηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, το 1931 ο ιερομόναχος Αμβρόσιος Σουμελιώτης βρήκε την εικόνα και την μετέφερε μαζί με άλλα κειμήλια στο Βυζαντινό Μουσείο. Είκοσι χρόνια μετά, το 1951,η εικόνα της Παναγίας Σουμελά εγκαταστάθηκε στο νέο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, όπου παραμένει έως σήμερα, σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού.

Για όσο καιρό φιλοξενήθηκε η ιερή αυτή εικόνα στον Άγιο Σάββα, με απόφαση της Μητροπόλεως, πραγματοποιήθηκαν πολλές εκδηλώσεις. Αξιοπρόσεκτη ήταν η συμμετοχή του βυζαντινού χορού του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης στην αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου με ιδιαίτερη κατάνυξη. Υπεύθυνοι του χορού οι καθηγητές κ. Νικόλαος Φακαλής και Λάζαρος Τσορμπατζίδης.

Πηγή: Pontos News

1 σχόλιο στο "Παναγία Σουμελά, το σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού"

  1. Δυστυχώς πληροφορήθηκα για φιλοξενία τη μέρα της αναχώρησης της. Ευχαριστούμε που ήσασταν εκεί και μας μεταφέρεται το κλίμα με την περιγραφή σας και τις φωτογραφίες σας

Σχολιάστε

Top