Η Ραφαηλία Τιούκαλια και η Σίσσυ Φίλιου γράφουν για έναν μύθο της μουσικής τον Τζον Λένον

ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

O Τζον Γουίνστον Όνο Λένον (John Winston Ono Lennon)Λίβερπουλ, 9 Οκτωβρίου 1940 – Νέα Υόρκη, 8 Δεκεμβρίου 1980), γνωστός απλά ως Τζον Λένον, ήταν Άγγλος τραγουδιστής, κιθαρίστας, τραγουδοποιός και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος των Beatles. Εκτός από την επιτυχημένη μουσική του σταδιοδρομία, διακρίθηκε επίσης ως ακτιβιστής του 20ού αιώνα, υιοθετώντας έντονη δράση σε κοινωνικά ζητήματα, ειδικότερα ως ηγετική μορφή του κινήματος ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η μουσική του επηρέασε πολλούς δημιουργούς και θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς και πολύ διασκευασμένους τραγουδοποιούς. Ως μέλος των Beatles, τα τραγούδια του αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία μια παγκόσμιας κίνησης εκδήλωσης θαυμασμού που ονομάστηκε Beatlemania. Μετά τη διάλυση των Beatles ακολούθησε ατομική πορεία στην δισκογραφική του καριέρα με τραγούδια πολύτιμα και ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Δολοφονήθηκε από κάποιον που θεωρήθηκε οπαδός του στις 8 Δεκεμβρίου 1980.

 

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΔΥΣΚΟΛΑ….

Ο Λένον γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας, πιθανώς κατά τη διάρκεια μίας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής. Η μητέρα του ονομαζόταν, Τζούλια Στάνλεϋ, και ο πατέρας του, Άλφρεντ Λένον.
Τα νεανικά του χρόνια ήταν δύσκολα και η οικογένεια του έχασε το νόημα της καθώς ο πατέρας του ,τους εγκατέλειψε από πολύ μικρή ηλικία και η μητέρα του μετά από λίγα χρόνια σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Φοίτησε αρχικά στο δημοτικό σχολείο του Dovedale και στη συνέχεια, μετά από επιτυχία στις εισαγωγικές του εξετάσεις, εισήχθη στο γυμνάσιο Quarry Bank Grammar School, όπου σύντομα η απόδοσή του στα μαθήματα σημείωσε αισθητή πτώση. Ως μαθητής, υπήρξε δημοφιλής για τον ατίθασο χαρακτήρα του, τον οποίο ο ίδιος περιέγραψε λέγοντας: «Ήμουν εκείνος για τον οποίο όλοι οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους: το νου σου, μακριά από αυτόν»
Το 1957, ο Λένον αποφοίτησε από το γυμνάσιο έγινε δεκτός στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ. Παρέμεινε για πέντε χρόνια, ασχολούμενος με εφαρμογές γραφικών τεχνών στη διαφήμιση, ωστόσο δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σπουδές του.

 

the-celebrity-planet

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ BEATTLES
Με τους Beatles, ο Λένον εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Αμβούργο το καλοκαίρι του 1960.Έπειτα από δύο μήνες ηχογράφησε με τους Beatles τον πρώτο τους δίσκο ‘Love Me Do ‘ο οποίος κατέκτησε την 17η θέση στη Μεγάλη Βρετανία, μία σημαντική επιτυχία για ένα άγνωστο μέχρι τότε συγκρότημα της επαρχίας. Ακολούθησε ο επόμενος δίσκος, ’Please Please Me’ ο οποίος κατέλαβε την πρώτη θέση σηματοδοτώντας την ανοδική πορεία του συγκροτήματος. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 60’-70’ το συγκρότημα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να αναρριχηθεί στην κορυφή της δόξας. Ο john υπήρξε ένας από τους κύριους συνθέτες του συγκροτήματος ως τραγουδιστής και κιθαρίστας, συμμετέχοντας συχνά και στο πιάνο. Το φθινόπωρο του 1969, ο Λένον ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road. Οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων με αποτέλεσμα την διάλυση του συγκροτήματος.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
lenon_grΟ Τζον Λένον είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα, μαζί και με τους Beatles, το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου 1967. Για την παρουσία του στην Αθήνα, όπως και έξω απ” αυτήν (Αράχωβα, Δελφοί, Ιτέα, Νότιος Ευβοϊκός, Σποράδες κ.α.) .Και δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1969, είχε πιο μεγάλο ενδιαφέρον. Η επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1969 κρίνεται ως απείρως σημαντική, καθώς συλλαμβάνει τον Λένον στο αποκορύφωμα της δράσης του καλλιτεχνικής και κοινωνικής. Δύο μήνες πριν έλθει στην Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει με τους Beatles το «Abbey Road» (Σεπτέμβριος 1969) και μόλις λίγες μέρες νωρίτερα από τον ερχομό του στην Αθήνα είχε τυπώσει το «Wedding Album» με την Γιόκο Όνο και το single «Cold Turkey» με την Plastic Ono Band.
Η κλασική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα με τους τέσσερις Beatles, τους τοπικούς μουσικούς και την κιθάρα με τα τρία χέρια στην Αράχωβα, την 23η Ιουλίου 1967

ΓΙΟΚΟ ΟΝΟ
Στις 23 Αυγούστου 1962, o John παντρεύτηκε για πρώτη φορά, την Σύνθια Πάουελ, συμφοιτήτρια του στη Σχολή Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ και έγκυος με το γιο του, Τζούλιαν Λένον, που γεννήθηκε τον επόμενο χρόνο στις 8 Απριλίου.Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Λένον συνδέθηκε με την Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Γιόκο Όνο, την ίδια περίπου περίοδο που δρομολογήθηκε το διαζύγιό του με τη Σύνθια Πάουελ.

john-lennon-yoko-onoΗ αρχική γνωριμία τους χρονολογείται το Νοέμβριο του 66’ όταν ο Λένον επισκέφτηκε μία έκθεση τέχνης της Όνο και έκτοτε ξεκίνησε η καλλιτεχνική τους συνεργασία. Το 68’ ο Λένον εγκαινίασε μία ατομική έκθεση στη Robert Fraze Gallery του Λονδίνου, με τον γενικό τίτλο You are here, αφιερωμένη στη Γιόκο Όνο ως ένδειξη της αγάπης του για εκείνη. Η σχέση τους, πυροδότησε αρκετές αρνητικές κριτικές, εστιάζοντας κυρίως στην προσωπικότητα της Γιόκο Όνο, στην εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε μαζί της ο Λένον για ένα διάστημα, αλλά και την κυκλοφορία του δίσκου Unfinished Music No.1: Two Virgins που ηχογράφησαν μαζί. Η Γιόκο Όνο επηρέασε σημαντικά τον Λένον, με τον οποίο αποτέλεσε αχώριστο δίδυμο, τόσο σε ότι αφορά τη σχέση του με το χώρο της μοντέρνας τέχνης όσο και με κοινωνικά προβλήματα τα οποία η ίδια σχολίαζε μέσα από τα έργα της, όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός ή ο πόλεμος του Βιετνάμ.ο Λένον συμμετείχε ενεργά, μαζί με την Όνο, στο κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ.Συμμετείχαν επίσης σε πολυάριθμες εκδηλώσεις, δίνοντας επίσης μία φιλανθρωπική συναυλία στα πλαίσια της εκστρατείας War Is Over της UNICEF.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
Η προσωπική δισκογραφία του Λένον είχε ήδη ξεκινήσει πριν τη διάλυση των Beatles, με την ηχογράφηση τριών πειραματικών δίσκων σε συνεργασία με τη Γιόκο Όνο καθώς και τριών ακόμα τραγουδιών, Give Peace a Chance (με αντιπολεμικό περιεχόμενο), Cold Turkey (σχετικά με την εμπειρία του με την ηρωίνη) και Instant Karma!. Μετά τη διάλυση των Beattles, τον Αύγουστο του 70’ ο Λένον ηχογράφησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο John Lennon/Plastic Ono Band. Ακολούθησε η κυκλοφορία, του περισσότερο επιτυχημένου δίσκου του, Imagine (1971), του οποίου το ομώνυμο τραγούδι εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα του Λένον. Το καλοκαίρι του 71’ ταξίδεψε με τη Γιόκο Όνο στην Αμερική , όπου επρόκειτο να ζήσουν μόνιμα τα επόμενα χρόνια. Εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη και σύντομα δραστηριοποιήθηκαν πάνω σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, συμμετέχοντας ενεργά σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών διαδηλώσεων. Στο μεσοδιάστημα, ο Λένον ολοκλήρωσε την ηχογράφηση τεσσάρων δίσκων, Some Time in New York City (μαζί με την Γιόκο Όνο, 1972), Mind Games (1973), Walls and Bridges (1974) και Rock “n” Roll (1975)O επόμενος δίσκος του, με τίτλο Doubble Fantasy, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με τη Γιόκο Όνο. Το Double Fantasy αποτέλεσε τον τελευταίο προσωπικό δίσκο του Λένον που κυκλοφόρησε ενόσω ήταν εν ζωή, και χαρακτηρίζεται ως ένας «ύμνος στην οικογενειακή επιτυχία». Τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ηχογράφησε επίσης ένα τμήμα του δίσκου Milk and Honey που ολοκληρώθηκε αργότερα από την Γιόκο Όνο και κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, τον Ιανουάριο του 1984.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Λένον, έξω από την οικία του ενώ επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του. Ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, αποσπώντας μάλιστα ένα αυτόγραφο του. Μετά την επιστροφή του Λένον από το στούντιο ηχογράφησης, ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του. Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή, βασισμένοι σε μαρτυρία ειδικών ιατρών ότι ο Τσάπμαν βρισκόταν σε παραλήρημα και ψύχωση όταν διέπραξε το έγκλημα. Ο ίδιος όμως είπε στο δικηγόρο του ότι θα δήλωνε ένοχος καθώς «η απόφασή του ήταν θέλημα Θεού» και πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον, ενώ το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με όρο την παροχή ψυχιατρικής φροντίδας. Ο Τσάπμαν βρίσκεται στη φυλακή από το 1981 παρά τις διάφορες εκστρατείες για την αποφυλάκισή του και τις εννέα εφέσεις που έχει ασκήσει.

ΔΩΣΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ – GIVE PEACE A CHANCE
To Give Peace a Chance είναι αντιπολεμικό τραγούδι του Τζον Λένον που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 1969 όταν ο Τζόν και η σύζυγός του, Γιόκο Όνο, πραγματοποίησαν δύο ειρηνικές διαμαρτυρίες, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Πόλεμο του Βιετνάμ και να προβάλουν τα φιλειρηνικά τους μηνύματα. Οι διαμαρτυρίες αυτές έγιναν «επί κλίνης», με το ζευγάρι να ξαπλώνει στο κρεβάτι, έχοντας γύρω του στους τοίχους αφίσες με μηνύματα υπέρ της ειρήνης, και έμειναν στην ιστορία με το όνομα «Bed-In». Είναι το πρώτο σόλο του Λένον, ενόσω βρισκόταν ακόμα στους The Beatles. Το κομμάτι έγινε ύμνος του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος κατά τη δεκαετία του 1970.

ΑΣ ΕΙΝΑΙ – LET IT BE
To Let It Be είναι τραγούδι του αγγλικού συγκροτήματος The Beatles, το οποίο κυκλοφόρησε στον ομότιτλο και τελευταίο τους δίσκο, το 1970. Έως εκείνη την περίοδο είχε την υψηλότερη εισπρακτική επιτυχία στα αμερικανικά τσαρτ πρώτης κυκλοφορίας single, φτάνοντας το νούμερο 6. Το κομμάτι γράφτηκε από τον Πωλ Μακ Κάρτνεϋ, μέλος των Beattles. Γράφτηκε το 1959 όταν ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρισκόταν στο φόρτε του, και η βία στην Ιρλανδία ολοένα αυξανόταν. Ο Paul McCartney ένιωσε την ανάγκη να γράψει ένα τραγούδι για λυπημένους και θυμωμένους ανθρώπους που μάχονται μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο. Πάλευε και ο ίδιος με τους δαίμονές του εκείνη την εποχή: Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Μετά από ένα ξενύχτι, έπεσε ξερός για ύπνο. Όταν ξύπνησε, συνειδητοποίησε ότι είχε ονειρευτεί τη μητέρα του την οποία είχε χάσει –από αρρώστια- όταν ήταν 14 ετών. Το πρόσωπό της ήταν καθαρό, τα μάτια της ξάστερα. Τα χείλη ψιθύρισαν δυο λέξεις: «Ας είναι». Ο McCartney πήρε το μήνυμα: Μη πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, άστο να σε παρασύρει και όλα θα πάνε καλά. Επίσης, ήταν και το τελευταίο τους single, πριν ο Μακ Κάρτνεϋ δηλώσει ότι θα αποχωρήσει από το συγκρότημα. To περιοδικό Rolling Stone, σε μία λίστα του, με τα 100 καλύτερα τραγούδια του συγκροτήματος το κατέταξε στην 8η θέση το 1959.
john-lenon-imagine-graffiti

ΦΑΝΤΑΣΟΥ – IMAGINE

Το «Imagine» είναι το τραγούδι που αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του καλλιτέχνη   στη διάρκεια της σόλο καριέρας του. Οι στίχοι του τραγουδιού ενθαρρύνουν τον ακροατή να           φανταστεί πώς θα ήταν ένας κόσμος όπου όλοι οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, χωρίς σύνορα, χωρίς     θρησκεία και χωρίς ιδιοκτησία. Το Imagine οραματιζόταν ένα μέλλον όπου η Αμερική θα έβαζε     τέλος στον πόλεμο του Βιετνάμ και ο κόσμος θα είχε ειρήνη. Ο Λένον είχε δηλώσει πολλές φορές ότι   το τραγούδι είχε την έννοια μιας θετικής προσευχής, αλλά δεν έχει θρησκευτικές προεκτάσεις. Το   τραγούδι μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλά πολιτικά και κοινωνικά πλαίσια και να εξακολουθεί να   είναι εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. Ο αμερικανικός οργανισμός Recording Industry Association of   America κατέταξε το κομμάτι στην 30η θέση, μεταξύ 365 τραγουδιών, της λίστας Songs of the   Century (Τραγούδια του αιώνα).

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης