Ένα πολιτικό σχόλιο για τις ειδήσεις – παραποιήσεις

2

Πώς ανθίσει η σκέψη και  η ζωή όταν αυτό το «χαζοκούτι», που καμαρώνει στα σαλόνια των σπιτιών μας, όταν το ανοίγουμε, μας μεταφέρει τις πιο άσχημες μαύρες ιστορίες συνανθρώπων μας, αλλά και με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο;

Μονίμως παρακολουθούμε όλο και πιο δυσάρεστες ειδήσεις και, αν παρατηρήσετε, οι καλές ειδήσεις διαρκούν μόλις 3’.  Ναι, ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχουν δελτία ειδήσεων που αφιερώνουν πολύ λίγο χρόνο στις καλές ειδήσεις. Θα σκεφτεί κάποιος: «Μα, καλά, ο κόσμος είναι τόσο άσχημος;». Οι δημοσιογράφοι γιατί ανακοινώνουν μόνο αυτές τις ειδήσεις;

Είχαμε την εντύπωση ότι δημοσιογράφος είναι εκείνος που ερευνά την είδηση, μετά την ελέγχει και ύστερα τη μεταδίδει στο κοινό. Ο αληθινός δημοσιογράφος δεν παραποιεί την αλήθεια, αλλά καθήκον του είναι να αποκαλύπτει την αλήθεια. Έργο του είναι να μην καθοδηγεί το κοινό σε μία συγκεκριμένη άποψη και να του δημιουργεί φόβο και αγωνία για το αύριο.

Ο άξιος δημοσιογράφος σέβεται τις γνώμες των άλλων, ακόμη και όταν  ο ίδιος δεν τις ενστερνίζεται και επιτρέπει στους συνομιλητές του να εκφράσουν τη σκέψη τους, χωρίς να τους διακόπτει, γιατί δεν του είναι «αρεστή» η γνώμη τους.

Ο αληθινός δημοσιογράφος προσπαθεί να μην παρασύρεται από τα συναισθήματά του και, προπαντός, πρέπει να είναι αντικειμενικός. Καθήκον του είναι να «ξυπνάει» το κοινό και όχι να το «κοιμίζει». Ο δημοσιογράφος πρέπει να ερευνά και να φέρνει στο φως πράξεις που μπορεί να γίνονται εις βάρος του λαού και όχι να τις κρύβει.

Δυστυχώς, στις μέρες μας, παρατηρούμε ότι πολλοί δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται να «εμπλουτίσουν» τις ειδήσεις με δικές τους απόψεις, ώστε να καταφέρουν να «τραβήξουν» το κοινό σε μία συγκεκριμένη άποψη.  Παρατηρούμε δηλαδή, ότι πολλοί καθοδηγούν το κοινό και δεν το ενημερώνουν πραγματικά.

Καταλαβαίνουμε, όμως, τελικά γιατί γίνεται αυτό, όταν διαπιστώσουμε ότι πολλοί δημοσιογράφοι αποφασίζουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, υποστηρίζοντας κάποιο πολιτικό κόμμα.  Μετά την «καριέρα» τους στην τηλεόραση, σκέφτονται ότι είναι μία καλή ευκαιρία γι’ αυτούς η εκλογή τους στην ελληνική βουλή.

Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση που παρακολουθείς «ειδήσεις», για ιστορίες πιο θλιβερές και τραγικές από όσο μπορούσαμε να φανταστούμε, επενδυμένες με μουσικές που προέρχονται από ταινίες τρόμου. Αν έχετε χρόνο, παρακολουθήστε μία είδηση και ακούστε μόνο τη μουσική. Θα διαπιστώσετε ότι και από μόνη της η μουσική προκαλεί αγωνία και τρόμο. Αυτός είναι ο στόχος.

Υπάρχει ένα ρητό, «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Δημιουργώντας φόβο, θα δημιουργήσεις δυσκολία να σκεφτεί αντικειμενικά o πολίτης,  θα γεννήσεις ανασφάλειες για το μέλλον και έτσι θα τον ελέγχεις καλύτερα, για το δικό σου συμφέρον. Γνωρίζουν αυτοί οι δημοσιογράφοι πολύ καλά και το γνωμικό: «Πιστεύουμε εύκολα ό,τι φοβόμαστε».

Πάρτε για παράδειγμα τις ειδήσεις όταν είναι κάποια αργία ή διακοπές! Όλοι οι δημοσιογράφοι αναφέρονται στο ότι τα ξενοδοχεία είναι πλήρη, καθώς και τα κέντρα διασκέδασης και τα εστιατόρια γεμάτα, αλλά, μόλις επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας (επιστροφή στα σχολεία και οι ενήλικοι στην εργασία τους), ξαφνικά θυμούνται ότι τα νοσοκομεία είναι γεμάτα, ότι «θερίζει» η γρίπη και ο κορονοϊός. Δηλαδή, τις προηγούμενες μέρες δεν υπήρχαν ιώσεις;

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να αφαιρέσουμε το φόβο, να  παραμείνουμε ψύχραιμοι και θα διαχειριστούμε καλύτερα όποιες δύσκολες καταστάσεις βρίσκονται απέναντί μας ελέγχοντας κριτικά ό,τι μας σερβίρουν… Χρειάζεται πολύ καλό φιλτράρισμα αυτής της “πνευματικής”  τροφής για να αποφύγουμε την νοητική δηλητηρίαση!!

 

Σοφοκλής Λογοθέτης , Β2

 Πηγή εικόνας

 https://www.imerodromos.gr/mme-kai-xeiragwghsh/

 

 

 

Σχολιάστε

Top