Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Η κακοποίηση των ζώων εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο βίαιης συμπεριφοράς του ατόμου, η οποία συνδέεται άμεσα με την κατάχρηση εξουσίας, την ψυχoπαθολογία και την ικανοποίηση που βρίσκει κάποιος στο να βασανίζει (σαδισμός). Κακοποίηση των ζώων είναι ο βασανισμός και η κακομεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου. Βασανισμοί, κακομεταχειρίσεις και θανατώσεις των ζώων συμβαίνουν καθημερινά τόσο από ενήλικους όσο και από ανήλικους, συμπεριφορές που προκαλούν αποτροπιασμό και προβληματίζουν παρά τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει ο ποινικός κώδικας. Οι ειδικοί εντοπίζουν την πηγή του προβλήματος μέσα στην οικογένεια.
Περιπτώσεις ενεργητικής κακοποίησης είναι η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, ο αποκεφαλισμός κ.λπ. Επισημαίνεται επίσης ότι σημαντική είναι και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή η έλλειψη καταλύματος, η μόνιμη αλυσόδεση, η παροχή ακατάλληλης τροφής, η έλλειψη κτηνιατρικής περίθαλψης κ.λπ. Επίσης, κακοποίηση είναι η πρόκληση βλάβης για οικονομικό όφελος, όπως συμβαίνει με τα άλογα κούρσας, σε ιπποδρομιακά στοιχήματα, κυνοδρομίες κ.λπ.. Οι πιο τρανταχτές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων είναι: τα πειράματα, οι ταυρομαχίες, το τσίρκο και οι ζωολογικοί κήποι.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του 2022 είχαμε 1924 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων. Ο αριθμός των δικογραφιών που σχηματίστηκαν ήταν 731, ενώ με αυτόφωρο συνελήφθησαν 160 άτομα. Ωστόσο, τα παραπάνω νούμερα δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα καθώς πολλά περιστατικά δεν αποκαλύπτονται. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, η κακοποίηση των ζώων συνδέεται με την ενδοοικογενειακή βία.
Εκτός από τα κατοικίδια όμως, κακοποίηση υπάρχει πολλή και στα αδέσποτα με δηλητηρίαση σε τροφή, καθώς και αιχμαλωσία. Η ίδια η κατάσταση ενός αδέσποτου ζώου είναι κατά κανόνα κακοποιητική. Τα πιο πολλά πεθαίνουν σε άθλιες συνθήκες από την ασιτία, αρρώστιες ή ατυχήματα. Καθώς όμως τα αδέσποτα αυξάνοντα, αυξάνονται ευτυχώς και οι άνθρωποι που αρχίζουν να τα βοηθούν δίνοντάς τους τροφή ή πηγαίνοντάς τα σε γιατρούς. Αρκετοί τα υιοθετούν φροντίζοντάς τα με αγάπη. Επίσης, υπάρχει η Παγκόσμια μέρα αδέσποτων, η οποία δεν είναι μέρα γιορτής, αλλά μια μέρα που μας θυμίζει πως δε θα έπρεπε να υπάρχει, όπως και τα ίδια τα αδέσποτα. Δυστυχώς μόνο ένας στους δέκα σκύλους που γεννιούνται βρίσκουν μόνιμο σπίτι και οι περισσότερες γάτες γεννημένες αδέσποτες, πεθαίνουν από μωρά.
Γνωρίζοντας όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω, πιστεύουμε πως πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι στο να γίνει κάτι επειγόντως ώστε η κακοποίηση να σταματήσει και να μειωθούν τα αδέσποτα βρίσκοντας σπίτι και οικογένειες που να τα φροντίζουν σωστά. Στην κατεύθυνση αυτή πολύ σημαντικά και απαραίτητα είναι τα προγράμματα στείρωσης που πρέπει να οργανώνει η πολιτεία.
Το 1931 πρωτογιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Από τότε η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων. Η Παγκόσμια εβδομάδα κατάργησης των πειραμάτων σε ζώα γιορτάζεται από τις 18 έως τις 24 Απριλίου από το 2016 ως εβδομάδα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωων που υποφέρουν και χάνονται στο όνομα της επιστήμης για το “καλό” της ανθρωπότητας. Η προστασία των ζώων αποτελεί για κάθε κοινωνία ζήτημα παιδείας και πολιτισμού. Οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης των ζώων στον πενταψήφιο αριθμό 10410.
Δίνουμε αξία σε κάθε ζωή.
Προστατεύουμε τα ζώα, αγαπάμε τη Ζωή
Βασιλική Ηλιάδη, Α2
Κοντοπούλου Μαρία
Πηγές:
EPT NEWS
https://www.kathimerini.gr/k/k-magazine/1021908/ta-zoa-einai-dora-i-ochi/
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.