ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ. ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΝΑΤΟΛΙ ΑΛΕΞΙΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Ανατόλι Γκεοργκίεβιτς Αλεξίν ήταν Ρώσος συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου 1924 στη Μόσχα και πέθανε την 1 Μαϊου 2017 στο Λουξεμβούργο. Σπούδασε ανατολικές σπουδές στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Μόσχας. Το 1950, την χρονιά που τελείωσε τις σπουδές του, δημοσίευσε και το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «31 μέρες». Το 1993 μετακομίσε στο Ισραήλ και όπου και πέρασε την υπόλοιπη ζωή του. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε αρκετά μυθιστόρημα για νέους Με το πιο γνωστό του έργο να είναι το «Ο αδελφός μου παίζει κλαρίνο». Μερικά άλλα βιβλία του είναι το «Φιλία με την κόκκινη αλεπού» το «Μια τριχοφυΐα ιστορία» και το «Η πιο όμορφη μέρα μου».
Πηγή: biblionet.gr
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Οι μικροί ήρωες του Αλέξιν, αγνοί και καθαροί όπως είναι όλοι οι άνθρωποι στο ξεκίνημα της ζωής, δε ζούνε μέσα σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο. Συμπεριφέρονται, όμως, σαν άνθρωποι, πέρα από τις προσωπικές τους δυστυχίες, και συμπαραστέκονται και στους μεγάλους ή, τουλάχιστον, σ’ όσους απ’ αυτούς κατάλαβαν πως το βαθύτερο νόημα της ζωής είναι η ενεργητική αγάπη του συνανθρώπου μας.
Πηγή:https://www.bibliokosmos.gr/
ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΗΡΩΑΣ
Ο αγαπημένος μου ήρωας από το βιβλίο είναι ο μικρός Σεργκέι. Ο Σεργκέι μας αφηγείται την ιστορία που διαδραματίστηκε τρεισήμισι χρόνια πριν όταν πήγαινε στην Έκτη τάξη. Οι γονείς του ήταν πολύ πλούσιοι και καλοί άνθρωποι. Αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και το έδειχναν με κάθε ευκαιρία. Ήταν μια πολύ αγαπημένη οικογένεια μέχρι που ο Σεργκέι ανακαλύπτει μερικά γράμματα από τον πατέρα του τα οποία πήγαιναν σε μία γυναίκα η οποία δεν ήταν η μητέρα του Σεργκέι αλλά μία ξένη. Τότε ο Σεργκέι με το θάρρος του αποφασίζει να το ερευνήσει. Ο Σεργκέι μου αρέσει επίσης, γιατί δεν το βάζει κάτω ακόμα και όταν δεν μπορεί να βρει την λύση σε ένα πρόβλημα αλλά προσπαθεί πάντα να βρει μία λύση.
ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
- Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί σε αρκετά σημεία μέσα στο βιβλίο διάλογο μεταξύ δύο προσώπων.
(Σελ.62 όλη η σελίδα. Σελ. 92 « Εκείνη τη στιγμή… …πικρή πείρα»)
- Ο συγγραφέας επίσης χρησιμοποιεί σε αρκετά σημεία αποσιωπητικά.
(Σελ.82 «Θα σας δώσω…», Σελ. 83 «Εσύ όλα τα ξέρεις…»
- Ένα τελευταίο εκφραστικό μέσο που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας είναι ότι σε όλο το βιβλίο η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή, ώστε να μπορούν να την καταλαβαίνουν όλοι.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ
Κανονικά στο τέλος του βιβλίου ο Σεργκέι αποφασίζει να πάει στο σπίτι της γιαγιάς του για να μιλήσει με μια γυναίκα η οποία ήξερε την αλήθεια για τον πατέρα του. Στο τέλος όμως καταλαβαίνει ότι αυτό δεν θα ήταν καλό για την οικογένεια του και αποφασίζει να επιστρέψει το εισιτήριο του μετά από έναν καβγά που είχε με τον πατέρα του.
Εναλλακτικό τέλος:
(Από σελ.152 3η Παρ.)
…Καθώς πήγαινα να επιστρέψω το εισιτήριο μου κάτι άλλαξε μέσα μου. Όταν έφτασα έξω από τον σταθμό του τρένου κατάλαβα πως έπρεπε να μάθω την αλήθεια.
Όταν πήγα σπίτι μου είπα για την τελική μου απόφαση στους γονείς μου. Η μητέρα μου δεν είχε αντίρρηση και είπε πως θα ήταν ωραία να ξαναδώ την γιαγιά. Ο πατέρας μου δεν αντέδρασε, σαν να μην τον ένοιαζε. Την μέρα της αναχώρησης αποχαιρέτησα τους γονείς μου και έφυγα.
Όταν έφτασα έμαθα ότι η γιαγιά μου ήταν βαριά άρρωστη και για αυτό αποφάσισα να στείλω ένα γράμμα στον πατέρα. Όταν έμαθε τα άσχημα νέα πήρε το πρώτο τρένο και ήρθε. Λίγες μέρες μετά η γιαγιά τελικά πέθανε. Όλη μου η οικογένεια ήταν συντετριμμένη, αλλά εγώ ήθελα να μάθω την αλήθεια για τον πατέρα μου. Στον δρόμο όμως για το σπίτι της γυναίκας που θα μου έλεγα την αλήθεια αποφάσισα να μην το κάνω. Σκέφτηκα πως δεν θα ήταν σωστό για την μητέρα μου να μάθει την αλήθεια, γιατί πίστευα ότι δεν θα άντεχε και δεύτερη απώλεια σε λίγες μέρες.
Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι δεν είχε να κάνει με το παρελθόν του πατέρα μου αν τον αγαπούσα ή όχι. Ανεξάρτητα αν είχε κάνει κάτι στο παρελθόν εγώ θα τον αγαπούσα με όλη την καρδιά.
ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ;
Εγώ θα πρότεινα αυτό το βιβλίο σε κάποιον, γιατί σου μαθαίνει για το τι θα πρέπει να νοιάζεσαι στη ζωή και για το σε ποια πράγματα θα πρέπει κανείς να δίνει βάση και σε ποια όχι.
ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΠΗΣ, Β3
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.