Το σύστημα αρίθμησης των αρxαίων Αιγυπτίων

Κοιτάζοντας τα διάφορα εντυπωσιακά κτήρια και τους ναούς που κατασκεύασαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι – οι Πυραμίδες είναι μόνο ένα παράδειγμα – δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι οι μαθηματικές τους γνώσεις ήταν αρκετά υψηλού επιπέδου. Πραγματικά, τα Μαθηματικά στην αρχαία Αίγυπτο ήταν πιο αναπτυγμένα από ό,τι στους περισσότερους αρχαίους πολιτισμούς που γνωρίζουμε – με εξαίρεση των Βαβυλωνίων.

Η αρχαιότερη πηγή πληροφοριών σχετικά με τα Μαθηματικά που έχουμε από την Αίγυπτο είναι η βασιλική ράβδος του Narmer, η οποία χρονολογείται γύρω στο 3100 π.Χ. και εμφανίζει διάφορους μεγάλους αριθμούς γραμμένους σε Αιγυπτιακά ιερογλυφικά που αναφέρονται στα αποτελέσματα μιας πολεμικής εκστρατείας. Τα δύο καλύτερα διατηρημένα και κατανοητά κείμενα που έχουν βρεθεί, ωστόσο, είναι ο πάπυρος του Ριντ (Rhind) και ο πάπυρος της Μόσχας, οι οποίοι περιέχουν μαθηματικά προβλήματα και πίνακες.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι (3000 π.Χ.), είχαν δεκαδικό σύστημα και χρησιμοποιούσαν διαφορετικά σύμβολα (ιερογλυφικά) για τις δυνάμεις του 10. Έτσι, το 1 παριστάνονταν με κατακόρυφη γραμμή, το 10 με ¨κρύπτη¨, το 100 με ρολό σκοινί, το 1.000 με λωτό, το 10.000 με δάκτυλο, το 100.000 με βάτραχο, ενώ το 1.000.000  με γονατιστό θεό – συχνά το τελευταίο  αυτό σύμβολο σήμαινε ¨πολύ μεγάλος αριθμός¨.

Κάθε αριθμός μπορούσε να γραφτεί ως συνδυασμός αυτών των συμβόλων.  Για παράδειγμα, για το 258 θα χρησιμοποιούσαμε 2 ¨σκοινιά¨, 5 ¨κρύπτες¨ και 8 κατακόρυφες γραμμές. Παρατηρήστε ότι το σύστημα αυτό δεν διαθέτει σύμβολο για το μηδέν και δεν συνδέει τη θέση των συμβόλων με την αξία τους.

Ένα άλλο σύστημα αρίθμησης το οποίο δημιουργήθηκε μετά την εφεύρεση του πάπυρου, χρησιμοποιούσε ιερατικά σύμβολα. Υπήρχαν ξεχωριστά σύμβολα για καθέναν από τους αριθμούς 1, 2, …9, 10, 20,… 90, 100, 200…900 και λοιπά, με αποτέλεσμα οι αριθμοί να μπορούν να γραφτούν πολύ πιο σύντομα, αν και ήταν απαραίτητη η αποστήθιση περισσότερων συμβόλων από τον γραφέα.

Για παράδειγμα, για να γράψουμε τον αριθμό 9999 χρειαζόμαστε μόλις 4 ιερατικά σύμβολα, ή 36 ιερογλυφικά!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης