Αχ Ελλάδα…

athina-ellada

Σύμφωνα με έρευνες ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών των ελληνικών σχολείων δηλώνουν πως δεν είναι ούτε θα ήθελαν να γίνουν πατριώτες.. Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και έχει τις ρίζες του σε πολλούς λόγους, που θα επιφέρουν διαχρονικά αρνητικά αποτελέσματα.

Σωστό θα ήταν αρχικά να αναφερθεί η έννοια της λέξης πατριωτισμός. Είναι η αίσθηση αγάπης ενός ατόμου για την πατρίδα του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει υποτίμηση οποιουδήποτε κράτους ή έθνους. Επιπροσθέτως συνοδεύεται από την υπερηφάνεια για πολιτικά, πολιτιστικά και ιδιαιτέρως ιστορικά επιτεύγματα της χώρας.

Πρώτος λόγος για την άρνηση πατριωτισμού από αρκετούς νέους φαίνεται να είναι η συχνή υιοθέτηση συνηθειών από ξένους λαούς καθώς και η τάση των νέων για μίμηση άλλων εθνών. Ως απόρροια αυτής της στάσης είναι η συνεχώς αυξανόμενη υποβάθμιση της Ελληνικής ταυτότητας πολύ συχνά από νεαρούς Έλληνες.

Ο κυριότερος όμως λόγος της απομάκρυνσης από την αγάπη για την πατρίδα είναι ένα φαινόμενο ρατσισμού που ασκείται στα άτομα νεαρής ηλικίας, όταν τολμούν να δηλώσουν στις παρέες τους ότι είναι πατριώτες. Η δήλωση αυτή επιφέρει κοροϊδευτικά σχόλια συχνά από τους άλλους, με αποτέλεσμα οι πρώτοι, όταν δεν είναι ετοιμόλογοι, να νιώθουν άσχημα και να μπαίνουν στο περιθώριο, παίρνοντας την απόφαση να μην δηλώνουν πλέον την φιλοπατρία τους.

Αυτή όμως η απάρνηση του πατριωτισμού από τις καρδιές των νέων έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια τις κακοπάθειες των επόμενων γενεών και γενικότερα ολόκληρης της Ελληνικής επικράτειας.

Αρνητικότατη συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι η χειροτέρευση της Ελληνικής πολιτικής, εξωτερικής και εσωτερικής, σε βάρος της χώρας και ό,τι συνδέεται με αυτή. Αυτό πιθανότατα να συμβεί λόγω της αδιαφορίας των πολιτικών για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον και της επιδίωξης ικανοποίησης προσωπικών συμφερόντων.

Αν μη τι άλλο, ίσως το χειρότερο αποτέλεσμα για τη χώρα θα είναι πιθανόν η παραμέληση της πλουσιότατης ιστορικά και πολιτιστικά ελληνικής ταυτότητας με τη συνεχή απάρνηση της φιλοπατρίας από τους νέους.

Συνοπτικά είναι εμφανές πως η απώλεια πατριωτικής συνείδησης από τη νέα γενιά θα έχει επιβαρυντικά αποτελέσματα για τη χώρα. Αναμφισβήτητα πρέπει να υποστηριχθούν οι επαφές με την Ευρώπη, καθώς αυτή έχει πολλά να μας προσφέρει, αλλά πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε την φιλοπατρία μας και τα εθνικά ιδεώδη.

Α.Μ.

 

Σχολιάστε

Top