ΞΕΝΟΦΕΡΤΑ ΕΘΙΜΑ

HALLOWEEN

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου κυρίως στις ΗΠΑ και στον Καναδά, αλλά και σε πολλές χώρες τις Ευρώπης. Τη νύχτα αυτή τα παιδιά μεταμφιέζονται σε κάτι «τρομακτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, ενέργεια γνωστή ως «φάρσα ή κέρασμα».

Η γιορτή συγχέεται με τις ελληνικές απόκριες όμως έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας κελτικής γιορτής Samhain. Στη σημερινή της μορφή η γιορτή δεν ασχολείται πια με τα φαντάσματα και τα πνεύματα αλλά περισσότερο με διασκέδαση , μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε σε μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Το έθιμο της κολοκύθας προέρχεται από ένα παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειρακτήρι. Όταν πέθανε ο Τζακ δεν τον δέχτηκαν στον παράδεισο γιατί ήταν κακός αλλά ούτε και ο διάβολος τον ήθελε στην κόλαση γιατί όσο ήταν ζωντανός τον είχε ξεγελάσει. Ο Τζακ διωγμένος από παντού σκάλισε ένα ραπάνι που είχε στην τσέπη του, έβαλε μέσα ένα αναμμένο κάρβουνο και από τότε περιπλανιέται στον κόσμο. Γι αυτό κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκάλιζαν Ραπάνια , πατάτες και κολοκύθες, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Και ένα τραγουδάκι:

[video https://youtu.be/Hu_Tpf_yGuo]

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης