ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ

Η ρακή ή τσικουδιά είναι το παραδοσιακό ποτό των Κρητικών και τους συνοδεύει σε  κάθε κοινωνική τους εκδήλωση, στις χαρές και στις λύπες τους. Είναι το μοναδικό ποτό μονής απόσταξης σε αντίθεση με το τσίπουρο και το ούζο. Η απόσταξη της γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένους  χώρους τα καζάνια.

 

Η διαδικασία του καζανέματος ,όπως διαφορετικά λέγεται ξεκινάει από τα τέλη Αυγούστου την περίοδο που γίνεται  ο τρύγος. τα στράφυλλα, δηλαδή οι σπόροι και τα φλούδια από τα πατημένα σταφύλια , φυλάσσονται σε ειδικά βαρέλια για σαράντα μέρες περίπου όπου γίνεται η ζύμωση, βράζουν δηλαδή.

Μετά από την περίοδο της ζύμωσης τα στράφυλλα βράζουν μαζί με νερό στα καζάνια, τα οποία αποτελούνται από το τσουκάλι, το καπάκι και τον ειδικό σωλήνα όπου μεταφέρεται ο ατμός. Το καζάνι βράζει σε χαμηλή φωτιά από ξύλα η ακόμα και πυρήνα τα τελευταία χρόνια, και ο ατμός κυκλοφορεί μέσα στο σωλήνα. Λόγω της διαφοράς της θερμοκρασίας (κρύο νερό που κυκλοφορεί εξωτερικά του σωλήνα) , ο ατμός ψύχεται και υγροποιείται. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η απόσταξη της ρακής.

Τα καζανέματα είναι μία γιορτή για τους Κρητικούς, γι ΄αυτό κάθε καζανάρης έχει ένα διαμορφωμένο χώρο ώστε ο εκάστοτε πελάτης της του να μπορεί να φιλοξενήσει τους καλεσμένους του. Τα τραπέζια είναι συνήθως πλούσια με ποικίλα κρητικά εδέσματα, όπως πατάτες οφτές, χωριάτικο λουκάνικο, αρνί αντικριστό, κρέας ψημένο στα κάρβουνα, γλυκά . Αρκετές είναι εκείνες οι φορές που μουσικοί συντροφεύουν την παρέα παίζοντας λύρα, λαούτο και μαντολίνο, τραγουδώντας κρητικά τραγούδια και η παρέα γλεντά έως το πρωί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης