Επίσκεψη στη Φιλαρμονική Ιεράπετρας

Φιλαρμονική ορχήστρα – Επίσκεψη και γνωριμία με τα όργανα. Στα πλαίσια του προγράμματος Etwinning : «Μουσική Πινακοθήκη», επισκεφτήκαμε την φιλαρμονική της πόλης μας και γνωρίσαμε την ιστορία της και τα όργανά της !

«Φιλαρμονικές ή «μπάντες» ονομάζονται τα μουσικά σύνολα που συνήθως λειτουργούν στα πλαίσια Ο.Τ.Α. ή στρατιωτικών σωμάτων και σωμάτων ασφαλείας. Προέρχονται από τη στρατιωτική fanfara του Μεσαίωνα η οποία αρχικά είχε σάλπιγκες, ταμπούρα και ψιλές φλογέρες. Στο Μπαρόκ εμπλουτίστηκε με χάλκινα πνευστά με κλειδιά και ξύλινα ενώ κατά το 19ο αιώνα προστέθηκαν η γκρανκάσα και τα πιάτα προερχόμενα από τις φιλαρμονικές των Τούρκων Γενιτσάρων. Τελευταίο προστέθηκε σαξόφωνο.
Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα και επηρέασαν πολύ την Ελληνική μουσική. Η προσφορά τους εστιάζεται κυρίως στην παραδοσιακή μουσική καθώς εμπλουτίστηκε με νέα όργανα όπως το κλαρίνο και τα χάλκινα.
Το ρεπερτόριό τους είναι συνήθως εμβατήρια τα οποία παίζουν σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Κάποιες φιλαρμονικές (π.χ. Κέρκυρας) παίζουν και εισαγωγές όπερας καθώς και μεταγραφές δημοφιλών τραγουδιών. Ορισμένες φιλαρμονικές επιχειρούν διεύρυνση τόσο του ρεπερτορίου τους όσο και του ρόλου τους στην τοπική κοινωνία.
Ο ρόλος των φιλαρμονικών είναι πολύ σημαντικός για την τοπική μουσική εκπαίδευση. Στις περιφερειακές φιλαρμονικές μπορεί κανείς να ξεκινήσει από 9 χρόνων και σε λίγο χρονικό διάστημα μαθαίνοντας βασική μουσική ανάγνωση και εκτέλεση να συμμετέχει στο σύνολο. Πολλά από τα παιδιά συμμετέχουν στη φιλαρμονική και όταν ενηλικιωθούν ενώ αρκετά συνεχίζουν εμπεριστατωμένες μουσικές σπουδές.»
πηγή : http://www.musicportal.gr/bands/?lang=el

Όργανα Φιλαρμονικής

Μάθαμε τα μουσικά όργανα της φιλαρμονικής ορχήστρας και αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Φιλαρμονική της πόλης μας !

  • χάλκινα πνευστά (τρομπέτα, τρομπόνι, ευφώνιο, τούμπα)
  • ξύλινα πνευστά (κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο)
  • κρουστά (ταμπούρο, γκρανκάσα, πιάτα, μεταλόφωνο)

Τα κρουστά κρέμονται με λωρίδες από τον λαιμό έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να περπατά και να παίζει ταυτόχρονα. Σπανιότερα χρησιμοποιείται και κοντραμπάσσο.

Αφού ετοιμαστήκαμε λοιπόν ξεκινήσαμε ! Χρησιμοποιώντας λεωφορείο και κάνοντας ένα όμορφο περίπατο παραλιακά στην πόλη μας με την συνοδεία μερικών μαμάδων φτάσαμε στο κτίριο που φιλοξενεί την Φιλαρμονική !

Screenshot_1

Εκεί μας περίμενε ο κύριος Τάκης που μας μίλησε για την ιστορία της φιλαρμονικής της πόλης μας και μας έδειξε μερικά από τα όργανά της ! Μας έδειξε μεγάλα μουσικά όργανα και πως τα συναρμολογούν οι μουσικοί, ακούσαμε τον ήχο τους και τον καταπλήξαμε με τις μουσικές γνώσεις απαντώντας στις ερωτήσεις του !!  Ενθουσιαστήκαμε με την τούμπα και την γκρανκάσα. Μας έπαιξε ένα εμβατήριο και μας έδειξε τα παλιά μουσικά όργανα της σχολής.

Εμείς για να τον ευχαριστήσουμε του τραγουδήσαμε τον ύμνο του έργου μας προσθέτοντας τα όργανα της φιλαρμονικής ! Στη συνέχεια συμπληρώσαμε ένα φύλο εργασίας καταγραφής των μουσικών οργάνων που είδαμε και ζωγραφίσαμε τον κύριο Τάκη να παίζει τρομπέτα !

Η ώρα κύλησε γρήγορα. Επιστρέψαμε στο σχολείο πλημμυρισμένοι από μουσικές νότες και εικόνες !
Ευχαριστούμε τον κύριο Τάκη από την Φιλαρμονική σχολή και τις μητέρες που μας συνόδεψαν στην μικρή εξόρμησή μας !

 

 

Σχολιάστε