Το τηγανόψωμο, η Πίτα και τα Μαγικά ζυμαράκια

Το τηγανόψωμο, η Πίτα και τα Μαγικά ζυμαράκια. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος για το ψωμί, διαβάστηκαν παραμύθια που έγιναν κουκλοθέατρο, παραμύθια που έγιναν  παιχνίδια και παραμύθια που δημιουργήθηκαν από τα παιδιά!

Θα σας παρουσιάσω μερικές δραστηριότητες σχετικές με παραμύθια που διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν αλλά και δημιουργήθηκαν από τα παιδιά. Πολλά τα παραμύθια και οι ιστορίες για το ψωμί που διηγηθήκαμε αλλά αυτά που αγάπησαν τα παιδιά ήταν δύο που μάλιστα είχαν πολλά κοινά στοιχεία. Η ιστορία ενός καλοψημένου τηγανόψωμου και το Έλα πίτα να σε φάω.  Και στα δύο βιβλία, το τηγανόψωμο στο ένα και η πίτα στο άλλο, δραπετεύουν τα «ψωμιά» και συναντούν στο δρόμο τους διάφορους ήρωες !

Το πρώτο έγινε κουκλοθέατρο εξολοκλήρου από τα παιδιά. Μόλις το παραμύθι τελείωσε πήραν χρώματα , χαρτόνια και υλικά και βλέποντας τους ήρωες του βιβλίου έφτιαξαν τις κούκλες !

Screenshot_11

Το δεύτερο παραμύθι το «Έλα πίτα να σε φάω» το λατρέψαμε και ένα ακόμα λόγο .. Στο δρόμο της η πίτα συναντάει ήρωες από τα αγαπημένα μας παραμύθια : τα τρία γουρουνάκια, τα εφτά κατσικάκια, την κοκκινοσκουφίτσα, τον λύκο κλπ.  Σε αυτό ο παραμύθι παίξαμε πολλά παιχνίδια.

Συγκρίναμε τα δύο παραμύθια, μιλήσαμε για τα κοινά στοιχεία των δυο ηρώων των παραμυθιών ( τηγανόψωμο και πίτα). Μας δόθηκε ιδανική ευκαιρία να παίξουμε με τις σύνθετες λέξεις, τηγανόψωμο, ελιόψωμο, τυρόψωμο..αλλά και λαχανόπιτα, τυρόπιτα, σπανακόπιτα , ντοματόπιτα κ.ά

Αφαιρέσαμε το αρχικό γραμμα της πίτας και δημιουργήσαμε άλλες λέξεις : πίτα κ-ίτα, ρ-ίτα, β-ίτα κλπ

Στη συνέχεια δημιουργήσαμε το δικό μας παραμύθι αντλώντας στοιχεία από τα δύο προηγούμενα. Ζωγραφίσαμε τις σκηνές, γράψαμε τον τίτλο και τα κολλήσαμε σε μια μεγάλη αφίσα που διακόσμησε την είσοδο του νηπιαγωγείου.

Screenshot_14

Σχολιάστε