Μαλάλα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στη Μινγκόρα του Πακιστάν, στην κοιλάδα Σουάτ. Άρχισε να φοιτά στο σχολείο που διεύθυνε ο πατέρας της, Ζιαουντίν Γιουσαφζάι και ο οποίος πίστευε ότι και τα κορίτσια είχαν δικαίωμα στη μόρφωση, όπως τα αγόρια. Οι Ταλιμπάν όμως, που είχαν πάρει την εξουσία στις περιοχές της κοιλάδας του Σουάτ, εμπόδιζαν τα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, τις γυναίκες να πηγαίνουν για ψώνια, τη μουσική, την τηλεόραση. Σε ηλικία 11,5 ετών έφτιαξε ένα μπλογκ με την ενθάρρυνση του πατέρα της και με ψευδώνυμο περιέγραφε την κατάσταση με τους Ταλιμπάν στην κοιλάδα Σουάτ. Όλοι οι υπόλοιποι μαθητές είχαν αρνηθεί την πρόταση ενός δημοσιογράφου του BBC να μιλήσουν, έστω και ανώνυμα, για τη ζωή στην περιοχή της. Μόνο η Αίσα δέχτηκε αλλά κι αυτή αναγκάστηκε από τους γονείς της να σταματήσει.

Έτσι έμεινε μόνο η Μαλάλα που δεν δείλιαζε να μιλά και δημόσια ακόμα για τη σημασία των εκπαίδευσης των κοριτσιών του Πακιστάν. Μετά τον Ιανουάριο του 2015, οι Ταλιμπάν ανατίναξαν πολλά σχολεία θηλέων. Η Μαλάλα συνέχιζε μαζί με μερικά ακόμα κορίτσια να πηγαίνουν στο δικό τους.

Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου 2012, ένας στρατιώτης των Ταλιμπάν την πυροβόλησε καθώς γυρνούσε στο σπίτι της με το σχολικό λεωφορείο. Η σφαίρα διαπέρασε το κεφάλι και το λαιμό της, μέχρι τον ώμο της. Νοσηλεύτηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο μέχρι που έφτασε τελικά στο Queen Elizabeth στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας όπου και ζει ακόμα σήμερα.

Το 2013 το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως έναν από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2014, σε ηλικία 17 ετών, η Μαλάλα έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το οποίο της απενεμήθη προς τιμήν του αγώνα της για τα δικαιώματα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Έχει τιμηθεί με πολλά ακόμη βραβεία. Πριν λίγες εβδομάδες, ο αστεροειδής 316201 ονομάστηκε Μαλάλα προς τιμήν της.

Πηγή:www.elniplex.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης