Σαν να μην πέρασε μια μέρα …

Της Νεφέλης Μπ.

Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε μαζί ορισμένες από τις απίστευτες ομοιότητες της πανδημίας που συνέβη 100 χρόνια πριν, γνωστή ως Ισπανική γρίπη και της πανδημίας που ζούμε σήμερα γνωστή ως COVID 19. Ας παρατηρήσουμε τις ομοιότητες αυτές αναφορικά με τα σχολεία.

Για αρχή ας αναφέρουμε ότι, οι μαθητές απαγορευόταν να συγκεντρώνονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ οι δάσκαλοι τους εξέταζαν για τυχόν συμπτώματα γρίπης κι όσοι τα εμφάνιζαν απομονώνονταν. Η χρήση μάσκας απαραίτητη και τότε όπως ακριβώς και σήμερα. Μοναδική ίσως διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι οι ειδικοί τότε υποστήριζαν ότι τα παιδιά θα έπρεπε να πάνε στο σχολείο γιατί η υγιεινή ήταν καλύτερη εκεί από ότι στα σπίτια τους λόγω του ότι περίπου το 75% των μαθητών ζούσαν σε φτηνά σπίτια με πολλούς συγκατοίκους συχνά υπό ανθυγιεινές συνθήκες.

Οι σχολικές αίθουσες υπερθερμαίνονταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έτσι ώστε τα παράθυρα να παραμένουν ανοιχτά συνεχώς, έτσι το σχολείο προσέφερε ένα καθαρό, καλά αεριζόμενο περιβάλλον. Τα μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Κάνοντας την ερευνά μου παρατήρησα ότι σε κανένα σημείο δεν υπήρξε αναφορά για το πώς επέστρεψαν οι μαθητές στο σχολείο. Είναι πράγματι οι ιοί που θα πρέπει να μας φοβίζουν σαν μαθητές ή μήπως η ψυχική μας υγεία είναι αυτή που πρέπει να μας προβληματίζει μετά από μια τέτοια πανδημία?

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/stories/ipa-sholeia-pandimia-ispanikis-gripis-1918

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης