Για κυρίως πιάτο: Κόκορας κρασάτος

Της Ιωάννας Ζ.

 Υλικά:

1 και 1/2 κιλό κόκορα, κομμένο στα 10-12 ή κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής

750 γρ. κρασί κόκκινο

3-4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κρεμμύδια, κομμένα

3 σκ. σκόρδο

300 γρ. μπέικον, σε κύβους

500 γρ. κρεμμύδια, για στιφάδο, καθαρισμένα

500 γρ. μανιτάρια champignon, μικρά, ολόκληρα

300 γρ. νερό

2 κύβοι κότας

αλάτι

ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο, προαιρετικά

Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε τον κόκορα για 24 ώρες στο κρασί.

Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα που την κρατάμε στην άκρη. Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας.

Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει καλά προσθέτουμε 2 κ.σ ελαιόλαδο.

Αλευρώνουμε ελαφρά τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις μεριές.

Σοτάρουμε λίγα – λίγα τα κομμάτια του κρέατος γιατί θέλουμε να κάνουν μία ωραία κρούστα. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία κατσαρόλα που την έχουμε βάλει σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και  σοτάρουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο. Αφού σοταριστούν καλά προσθέτουμε το κρασί.

Το κρασί θα αφρίσει αρκετά όταν το ρίξουμε μέσα οπότε το αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αν χρειαστεί αφαιρούμε λίγο από τον αφρό με μία τρυπητή κουτάλα.

Έπειτα προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα, τους κύβους κοτόπουλου, το νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά.

Στα 20 λεπτά προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια στιφάδου.

Στα 40 λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Τέλος, στα 60 λεπτά αφαιρούμε τον κόκορα από την κατσαρόλα και σε περίπτωση που χρειάζεται να δέσει η σάλτσα περισσότερο τη βράζουμε για λίγο ακόμη μόνη της.

Όταν η σάλτσα πήξει αρκετά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και αφήνουμε να δέσει.

Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και το αφήνουμε μέσα να τραβήξει ακόμα περισσότερη νοστιμιά από τη σάλτσα.

Τέλος αν θέλουμε σερβίρουμε με μακαρόνια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης