Πλεονεκτήματα της επαφής των παιδιών με τη φύση….

hike-s

Ο J. Rousseau  θεωρούσε ύψιστη την προσφορά της φύσης στη διαπαιδαγώγηση  του ανθρώπου  και πίστευε πως  «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά μας στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της».

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής  έχει απομακρύνει  τον άνθρωπο από το φυσικό του περιβάλλον. Η πλειοψηφία των πληθυσμών ζει στις μεγαλουπόλεις, των οποίων η συνεχής εξέλιξη παρέχει όλο και λιγότερες ευκαιρίες επαφής με τη φύση. Για τα  παιδιά  έχει εκλείψει η «αλάνα» της γειτονιάς  και η δράση τους περιορίζεται  συνήθως στα διαμερίσματα ή  στους σύγχρονους παιδότοπους οι οποίοι δεν επιτρέπουν και δεν προάγουν την επαφή με τη φύση.

Ποια είναι άραγε τα οφέλη για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών όταν αυτά βρίσκονται σε επαφή με τη φύση;

  • Η επαφή με τη φύση προσφέρει ψυχική ηρεμία,   γαλήνη και  ευφορία στα  παιδιά   και  τα  αποφορτίζει από την ένταση.
  • Χαρίζει τη  σημαντική αίσθηση της ελευθερίας  σε όποιον αφήνεται σε αυτήν.
  • Παρέχει ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων,  γυμνάζει το παιδί και μειώνει τη σοβαρότητα διατροφικών και ψυχοσωματικών δυσκολιών.
  • Προσφέρει γνώσεις  για όσα συμβαίνουν γύρω μας, για τα ζώα, τα φυτά  και παρέχει νέες  εμπειρίες, εικόνες και  ερεθίσματα.
  • Βοηθά στην ανακάλυψη των αρχών και των νόμων που διέπουν τη φύση. Ένα παιδί που παρατηρεί τη φύση αναπτύσσει την παρατηρητικότητά του, εμπνέεται  και  προβληματίζεται,  αναζητά τρόπους να λύσει αυτούς τους προβληματισμούς  του κι αναπτύσσει  εφευρετικότητα και φαντασία.
  • Βοηθά τα παιδιά να μάθουν  σταδιακά  να σέβονται τη φύση, να την προστατεύουν και να αντιληφθούν σε βάθος χρόνου  ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για να προστατεύσει το περιβάλλον  στο οποίο ζούμε.
  • Τέλος δίνει στους γονείς την ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά, να αναπτύξουν συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους και να δημιουργήσουν  γλυκές αναμνήσεις …

 

 

Σχολιάστε