Σαμιώτικα έθιμα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Τις μέρες των Χριστουγέννων, αναμένοντας τη Γέννηση του Χριστού, οι νοικοκυρές φτιάχνουν σπιτικούς κουραμπιέδες, μελομακάρονα και «κατάδες» (κουραμπιέδες με γέμιση καρύδια). Τις μέρες αυτές σφάζουν τα χοιρινά τους για να φτιάξουν τη «πηχτή», δηλαδή βρασμένο κρέας με λεμόνι που το αφήνουν να πήξει για να το φάνε ανήμερα των Χριστουγέννων.

Την Πρωτοχρονιά, πριν φύγει η οικογένεια για την εκκλησία, βάζουν δίπλα στην εξώπορτα ένα ρόδι, ένα ποτήρι νερό και ένα σιδερένιο αντικείμενο, τον «τραχά». Μόλις γυρίσουν από την εκκλησία ο αρχηγός της οικογένειας κάνει το «ποδαρικό», σπάει το ρόδι λέγοντας: «όπως είναι γεμάτο το ρόδι, να γεμίσει αγαθά το σπίτι και όπως σκορπίζει το ρόδι να σκορπίσουν οι εχθροί», ραντίζει την είσοδο του σπιτιού με νερό ευχόμενος: «όπως τρέχει το νερό, να τρέχει το καλό στο σπίτι» και πατάει πάνω στο σιδερένιο αντικείμενο λέγοντας: «σίδερο πατώ και σιδερένιοι να “μαστε». Πριν το Πρωτοχρονιάτικο γεύμα τα παιδιά προσφέρουν στους παππούδες τους την «Προβέντα», δηλαδή ένα πιάτο με βασιλόπιτα και γλυκά για να τους δείξουν την αγάπη και τη φροντίδα τους. Οι παππούδες, με τη σειρά τους,  τους δίνουν την «Μπουπιστρίνα», δηλαδή χαρτζιλίκι και γλυκά.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης