Κατάδες – Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά Σάμου

Χριστουγεννιάτικοι κατάδες

Για τη ζύμη:

2 ποτήρια ελαιόλαδο

1 ποτήρι βούτυρο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι αλισίβα

1 ποτηράκι του λικέρ ούζο

1 κουταλάκι σόδα

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

χυμό 1 λεμονιού

αλεύρι σηκώσει για να γίνει η ζύμη μαλακή, αφού οι κατάδες δε μελώνονται.

Για τη γέμιση:

1 κιλό καρυδόψιχα αλεσμένη (ή καρυδόψιχα και αμυγδαλόψιχα μαζί)

 1 κουτάλια κανέλα

τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 μεγάλη κουταλιά μέλι διαλυμένη σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό.

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την αλισίβα, το ούζο, τη σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό του λεμονιού. Στο τέλος προσθέτουμε κοσκινισμένο το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης στη συνέχεια, τα «ανοίγουμε» στρογγυλά, βάζουμε μέσα μια κουταλίτσα γέμιση και τα πλάθουμε μισοφέγγαρα. Μετά με καθαρό ψαλιδάκι, χαράζουμε τους «κατάδες». Τους ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τους πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, όπως τους κουραμπιέδες, ραντίζοντας προηγουμένως με λίγο ανθόνερο.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης