ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Το Πειραματικό Γενικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ιδρύθηκε το 2000 με απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Φ. Πετσάλνικου και Οικονομικών Γ. Δρυ (ΦΕΚ 1157/19-9-2000, τεύχ. Β΄) και άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 2001-02 με έξι τμήματα. Σήμερα σε αυτό φοιτούν 150 περίπου μαθητές και υπηρετούν 16 εκπαιδευτικοί.

Τον Οκτώβριο του 2011 συμμετείχε στην αξιολόγηση των Πειραματικών σχολείων που διενεργήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας (Υπουργική Απόφαση Δ4/131 της 6ης Οκτωβρίου 1989) και αναδείχτηκε πρώτο στη Θεσσαλονίκη και δεύτερο σε όλη την Ελλάδα. Ως εκ τούτου χαρακτηρίστηκε Πρότυπο Πειραματικό σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Ν. 3966/24/05/2011.

Κατά το σχολικό έτος 2012-13 αξιολογήθηκαν θετικά και παρέμειναν στο σχολείο και όλοι οι υπηρετούντες καθηγητές. Με το Άρθρο 10, τέλος, του Ν.4327/14/05/2015 το σχολείο ορίστηκε εκ νέου ως Πειραματικό και σε αυτό εισάγονται πλέον οι μαθητές που αποφοιτούν από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ γίνεται κλήρωση για τις κενές θέσεις που ίσως προκύψουν.

Το σχολείο μας στεγάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη. Διαθέτει έξι αίθουσες διδασκαλίας, Βιβλιοθήκη, Εργαστήρια Πληροφορικής και Φυσικής-Χημείας, Αμφιθέατρο, ενώ μοιράζεται το Κλειστό Γυμναστήριο με τα υπόλοιπα σχολεία του συγκροτήματος. Τα Εργαστήρια Πληροφορικής έχουν τη  δυνατότητα τηλεδιασκέψεων, ενώ οι υπολογιστές του ενός από αυτά ανανεώθηκαν με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το καλοκαίρι του 2012.
Την παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του σχολείου έχει το πενταμελές Επιστημονικό και Παιδαγωγικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ κ.Ευθύμιο Βαλκάνο, τη Σχολική Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης ,Σοφία  Τζελέπη, τη Διευθύντρια, κ. Σταυρούλα Κουρτίδου, και δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου, τον μαθηματικό Νικόλαο Τερψιάδη και τον γυμναστή Γεώργιο Κατσάνη.

Το σχολείο συνεργάζεται με το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με τα Τμήματα Θεολογίας, Ψυχολογίας, Χημείας και Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Επίσης ,οι καθηγητές του σχολείου συμμετέχουν ως επιμορφωτές στο πρόγραμμα εισαγωγικής επιμόρφωσης νεοδιορίστων εκπαιδευτικών του 2ου ΠΕΚ, σε προγράμματα επιμόρφωσης στις ΤΠΕ, καθώς και ως εισηγητές σε επιστημονικά συνέδρια. Κάποιοι από αυτούς, τέλος, έχουν βραβευθεί σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς διαγωνισμούς Αριστείας.

Στο ΠΛ ΠαΜακ, ήδη από το σχολικό έτος 2012-2013, συγκροτούνται και λειτουργούν Όμιλοι, με σκοπό την αξιοποίηση της δημιουργικότητας, των ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών σε γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και λοιπά πεδία όπως το θέατρο, τον αθλητισμό κ.ά. Οι Όμιλοι αυτοί, μάλιστα, απευθύνονται τόσο στους μαθητές του σχολείου, όσο και σε μαθητές άλλων σχολείων οι οποίοι θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Οι Όμιλοι λειτουργούν μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για δύο διδακτικές ώρες τη φορά, από 14.30 έως 16.00. Κάθε Όμιλος έχει 11 έως 20 μαθητές, από μία ή περισσότερες τάξεις του σχολείου ή/και γειτονικών σχολείων, και κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί έως δύο (2) Ομίλους. Από το σχολείο μας υποστηρίζονται Όμιλοι ποικίλων ενδιαφερόντων. Κάποιοι από αυτούς επαναλαμβάνονται λόγω της ιδιαίτερης ζήτησής τους από τους/τις μαθητές/-τριες, ενώ άλλοι απαντούν σε νέα ενδιαφέροντα που αυτοί/-ές εκδηλώνουν.

Στο σχολείο λειτουργούν κάθε χρόνο τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας και υλοποιούνται ποικίλα Προγράμματα (ευρωπαϊκά, Πολιτιστικά, Περιβαλλοντικά και Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Σταδιοδρομίας). Επίσης, συμμετέχουμε σε πολλούς μαθητικούς διαγωνισμούς (Ποίησης, Λογοτεχνίας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Οικονομίας-Επιχειρηματικότητας, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Κινηματογράφου, eTwinning) αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Συμμετέχουμε, ακόμη, αδιάλειπτα στους σχολικούς αθλητικούς αγώνες τόσο σε ομαδικά αθλήματα, όπως ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση και πετοσφαίριση, όσο και σε ατομικά αθλήματα, όπως κολύμβηση, στίβο, επιτραπέζια αντισφαίριση κτλ., με πολλές επίσης ομαδικές και ατομικές διακρίσεις.

Στα 20 χρόνια λειτουργίας του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχουν αποφοιτήσει από αυτό εκατοντάδες μαθητές. Μέγιστη επιτυχία του σχολείου θεωρούμε ότι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, ακολούθησαν με επιτυχία προσωπικές και επαγγελματικές πορείες που οι ίδιοι επέλεξαν και οι οποίες τους έδωσαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν και να επανεπενδύσουν δημιουργικά τις προσωπικές τους κλίσεις και δεξιότητες, αλλά και όσα πήραν από το σχολείο κατά τη φοίτησή τους σε αυτό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης