Editorial: Τι είναι το Παρατηρητήριο;

Editorial: Τι είναι το Παρατηρητήριο;

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Πολιτεία για την καταγραφή, διάγνωση και διαχείριση των κρουσμάτων σχολικής βίας και εκφοβισμού, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου μέσω της Συντονίστριας Δράσεων κατά της Σχολικής Βίας, Σχολικής Συμβούλου κας Γεωργία Καρούντζου και της συνεργάτιδας και αναπληρώτριας αυτής κας Παρασκευής Χρήστου αναλαμβάνουν την έκδοση τριμηνιαίου ηλεκτρονικού περιοδικού ευελπιστώντας να παρουσιάσουν  τα νέα και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου.

 

Το Παρατηρητήριο για τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό έχει ως στόχο την  καταγραφή του προβλήματος του εκφοβισμού στο σχολείο, την κωδικοποίηση, την ανάλυση και αξιολόγηση των στοιχείων  σχετικά με την έκταση και τις μορφές βίας ανά σχολείο, επαρχία, φύλο και άλλες παραμέτρους προκειμένου να σχεδιαστούν δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

 

Επιπροσθέτως στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων ομάδων ( μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων) για την πρόληψη του εκφοβισμού καθώς η προσέγγιση είναι ολιστική. Στο πλαίσιο αυτής  της ολιστικής προσέγγισης οι παρεμβάσεις-δράσεις  είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση αφορούν όλους: το σχολείο, την τάξη, τον εκπαιδευτικό, τους μαθητές, τους γονείς τους και ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

 

Θεωρούμε ιδιαιτέρως σημαντική την επικοινωνία και συνεργασία με όλους εσάς, ώστε οι δράσεις που θα σχεδιαστούν για την πρόληψη  να καταστούν βασικό και αποτελεσματικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Πελοποννήσου έχει αναρτηθεί υπερσύνδεσμος με εκπαιδευτικό υλικό και τις δράσεις του Παρατηρητηρίου στην Περιφέρεια μας. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στην προσπάθειά μας από όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Σχολιάστε

Top