Ο Εφιάλτης των πλαστικών απειλεί την Ελλάδα

Τα πλαστικά έφεραν μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή. Όμως, όπως κάθε νέα ανακάλυψη έτσι και η χρήση πλαστικών έχει θετικές και αρνητικές επιρροές. Τα πλαστικά χωρίζονται σε: α) μη συνθετικά ή φυσικά πλαστικά (πλαστικά που παράγονται από φυσικά υλικά) και β) συνθετικά πλαστικά (πλαστικά που παράγονται από ενώσεις χημικών στοιχείων). Αρνητικά επηρεάζουν το περιβάλλον αλλά και το οικοσύστημά μας, διότι είναι πολύ δύσκολη η αποσύνθεσή τους. Περιέχουν τοξικά μικροσωματίδια που μεταφέρονται στις τροφές και τον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλούν προβλήματα στο ενδοκρινικό, αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η αποσύνθεση κάποιων αντικειμένων της καθημερινότητάς μας χρειάζεται πολλά έτη. Για παράδειγμα:

  • ένα κομμάτι πετονιά θα χρειαστεί 600 χρόνια,
  • ένα πλαστικό μπουκάλι θα χρειαστεί 500 χρόνια,
  • ένα πλαστικό ποτήρι θα χρειαστεί 65 χρόνια,
  • μια σακούλα θα χρειαστεί 55 χρόνια,
  • ένα αποτσίγαρο θα χρειαστεί 1-5 χρόνια (ο ελάχιστος πιθανός χρόνος αποσύνθεσης).

Η ύπαρξη όμως εργοστασίων παραγωγής πλαστικού στην Ελλάδα, αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας. Το πλαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές έως ότου χάσει το σχήμα του και λόγω του χαμηλού του κόστους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαζική παραγωγή προϊόντων. Είναι ιδανικό λόγω βάρους για καθημερινή χρήση και μεταφορά σε στιγμές που το βάρος αποτελεί πρόβλημα. Η ανθεκτικότητα του πλαστικού στο νερό και στις χημικές ουσίες το καθιστά δημοφιλές στη χρήση του για τη μεταφορά και αποθήκευση ουσιών.

Αυτές είναι οι θετικές επιρροές της χρήσης των πλαστικών. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε πως είναι προτιμότερη η μείωση της χρήσης τους και η αύξηση της ανακύκλωσής τους.

Της μαθήτριας της ΣΤ τάξης Κ.Α.

Περί 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 17 Άρθρα
1o Δημοτικό Σχολείο Παιανίας