Σχολείο ίσον ξεκούραση;

Το “σχολείο” είναι μία  πολυταξιδεμένη λέξη.  Πολύ κοντινές της μορφές ακούγονται και γράφονται σε πολλές γλώσσες  του κόσμου και σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές. Έχεις όμως ποτέ αναρρωτηθεί για την ετυμολογία της λέξης σχολείο;

Το σχολείο στα  αρχαία ελληνικά κείμενα εμφανίζεται ως σχολή που σήμαινε ανάπαυση, ησυχία, απραξία, ελεύθερος χρόνος και ενασχόληση με κάτι σημαντικό! Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιήται στη γλώσσα μας η ίδια λέξη “σχόλη” με αυτό το νόημα.

Είναι ενδιαφέρον λοιπόν ότι στη σκέψη της κοινωνίας  του μακρυνού παρελθόντος “το  σχολείο” ήταν το μέρος που  δινόταν η ευκαιρία στους νέους να αποδράσουν από την  καθημερινότητα που σίγουρα περιλάμβανε τη σκληρή χειρωνακτική εργασία και να ασχοληθούν με ότι τους ευχαριστούσε και τους ωφελούσε!

Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας τα παιδιά που είχαν την ευκαιρία να πάνε σχολείο θα πρέπει να ένιωθαν  πολύ τυχερά μια και  γνωρίζουμε ότι το σχολείο ήταν μάλλον προνόμιο για κάποιους και όχι η πραγματικότητα για τους πολλούς.

Τί έχει αλλάξει στις μέρες μας;  Το σχολείο πια θεωρείται υποχρέωση της κοινωνίας  σε όλα τα παιδιά της και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτό κατωχυρώνεται από τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Τί δεν έχει αλλάξει; Η σκληρή πραγματικότητα και οι δυσκολίες στη ζωή των  παιδιών σου κόσμου που στερούνται την ευκαιρία τους να πάνε στο σχολείο.

Μάθε περισσότερα για αυτά τα παιδιά στη χώρα σου.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης