Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 16 ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE

ΑΠΟ: ΣΑΛΟΝΙΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Ιαν• 09•14

του Πέτρου Πλατσά

Η κλήρωση για την φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ διεξήχθη στην Νυόν της Ελβετίας το μεσημέρι της Δευτέρας 16/12 και ώρα 13.00. Η κλήρωση αυτή αναμενόταν με τεράστιο ενδιαφέρον και ανέδειξε ορισμένα ζευγάρια φωτιά. Οι 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης θα αναμετρηθούν σε διπλούς αγώνες. Τα πρώτα παιχνίδια θα διεξαχθούν από τις 18 έως και τις 26 Φεβρουαρίου, ενώ οι ρεβάνς από τις 11 έως και τις 19 Μαρτίου. Παρακάτω φαίνονται τα παιχνίδια που προέκυψαν από το χέρι του Luis Figo, ο οποίος και έκανε την κλήρωση.

πινακας1

Με μια πρώτη ματιά φαίνονται δύο πολύ μεγάλα ντέρμπι που θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των περισσότερων φιλάθλων και έξι πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια.

Αναλύοντας επίσης το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ξεκάθαρα φαβορί για την πρόκριση στην προημιτελική φάση της κορυφαίας Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ άλλα παιχνίδια είναι πολύ πιο αμφίρροπα.

πινακας2

πινακας3

Ξεκινώντας λοιπόν με το πρώτο παιχνίδι μπαίνουμε δυνατά στο ένα από τα δύο μεγάλα παιχνίδια, το Σίτυ – Μπαρτσελόνα. Ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι από τα 8. Και οι δύο πέρασαν εύκολα στους 16, και οι δύο θεωρούνται ως τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, η καθεμιά στη χώρα της. Οι Μπλαουγκράνα δεν είναι αυτοί που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, όταν και κυριαρχούσαν σε Ισπανία και Ευρώπη, αλλά δεν παύουν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, ιδίως με την προσθήκη του Νεϊμάρ στο ρόστερ τους. Οι πολίτες από την άλλη είναι πολύ δυνατοί φέτος, ιδίως στην έδρα τους, όπου και σκοράρουν κατά ριπάς. Χαρακτηριστικές είναι οι τρεις εξάρες σε Νόριτς, Άρσεναλ και Τότεναμ, καθώς και η τεσσάρα στην μισητή αντίπαλο Γιουνάιτεντ. Αυτό ακριβώς είναι ίσως και το μεγάλο της όπλο, δηλαδή το ότι το πρώτο παιχνίδι είναι στο Eithad (στις 18 Φεβρουαρίου), όπου με ένα ενδεχόμενο καλό αποτέλεσμα θα μπορέσει να χτυπήσει την πρόκριση στα ίσα μέσα στην Βαρκελώνη και το Camp Nou στην ρεβάνς της 12ης Μαρτίου. Φέτος ειδικά, με τον Μναουέλ Πελεγκρίνι στον πάγκο τους και μία τόσο παραγωγική ομάδα θέλουν να κάνουν το κάτι παραπάνω και στην Ευρώπη.

Φαβορί δεν υπάρχει!

πινακας4

πινακας5

Στο δεύτερο παιχνίδι βρίσκεται και ο μοναδικός εκπρόσωπος της χώρας μας στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το παιχνίδι αυτό είναι ίσως και το μόνο στο οποίο και οι δύο ομάδες είναι ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Από τη μία οι Ερυθρόλευκοι ανήκουν στις 2-3 ομάδες που είναι θεωρητικά οι πιο αδύναμες από τις εναπομείνασες και από την άλλη οι Κόκκινοι Διάβολοι είναι αυτή τη στιγμή η πιο αδύναμη των δυνατών. Η αδυναμία της Γιουνάιτεντ οφείλεται στην αποχώρηση από την τεχνική ηγεσία της ομάδας του Σερ Άλεξ Φέργκισον, ίσως του κορυφαίου μάνατζερ όλων των εποχών, μετά από 26 χρόνια παρουσίας του στην ομάδα, μέσα στα οποία κατέκτησε 38 τίτλους, και την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόγιες, ο οποίος ως τώρα τα πηγαίνει απλώς τραγικά.

Ο Ολυμπιακός, ο οποίος είναι πρώτος στην Super League χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, και καθώς φαίνεται ότι θα είναι για 41η φορά πρωταθλητής Ελλάδος, θέλει να ρίξει όλο του το βάρος στην Ευρώπη. Σε αυτήν του την προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει για τρίτη φορά στην ιστορία του μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Αγγλίας, αλλά και του κόσμου. Ο Ολυμπιακός ήταν αρχικά αουτσάιντερ στον όμιλό του, αλλά διέψευσε τους πάντες και κατάφερε να περάσει στην επόμενη φάση. Η Γιουνάιτεντ μετά από έναν υγιή περίπατο και μία συγκομιδή δεκατεσσάρων βαθμών είναι για άλλη μία φορά στην φάση των 16. Το φαβορί είναι ξεκάθαρο και οι ερυθρόλευκοι το ξέρουν. Ωστόσο, γι’ αυτούς ήταν η πιο βατή κλήρωση, δεδομένης και της κακής κατάστασης της Γιουνάιτεντ, η οποία στην Premiership πάει από γκέλα σε γκέλα, έχοντας μείνει πίσω 10 βαθμούς στο κυνήγι του τίτλου, χωρίς να έχει ουσιαστικές ελπίδες να προλάβει τους πρωτοπόρους. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ενώ το δεύτερο στις 19 Μαρτίου στο Old Trafford.

Το Μίλαν – Ατλέτικο είναι σίγουρα ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι, με τους Ροχιμπλάνκος φέτος να είναι πιο δυνατοί από ποτέ και να θέλουν να προχωρήσουν όσο γίνεται πιο πολύ στη διοργάνωση. Επίσης, φέτος φιλοδοξούν να τρυπώσουν ανάμεσα στην Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα και να κλέψουν τον τίτλο για πρώτη φορά μετά από το 1996, όταν και κατέκτησαν το νταμπλ στην Ισπανία. Προς το παρόν τα πάει πάρα πολύ καλά και βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με την Μπαρτσελόνα. Η Μίλαν αντίθετα πραγματοποιεί ένα από τα χειρότερά της ξεκινήματα στην Serie A, μα το βάρος της φανέλας είναι τεράστιο και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, όπου τα κίνητρα είναι πολύ μεγαλύτερα. Πρώτο φαβορί είναι ασφαλώς η πιο δυνατή ομάδα, με την Ατλέτικο να έχει τον πρώτο λόγο για πρόκριση.

Στην φάση των ομίλων η Ατλέτικο δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα και τερμάτισε πρώτη συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς. Οι ροσονέρι από την άλλη βρίσκονταν σε έναν πολύ πιο δυνατό όμιλο και πέρασαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, όπου καταφέρνοντας να κρατήσουν το 0-0 στο San Siro στο ματς με τον Άγιαξ, ο οποίος ήθελε μόνο την νίκη για να περάσει στους 16. Οι ροσονέρι θα υποδεχτούν αρχικά τους Ισπανούς στις 19 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο, ενώ η ρεβάνς θα διεξαχθεί στο Vicente Calderon στις 11 Μαρτίου.πινακας6 πινακας7

Το Λεβερκούζεν – Παρί είναι από τα παιχνίδια όπου υπάρχει το μεγάλο φαβορί και αυτό είναι βέβαια η ομάδα από το Παρίσι. Δεν πρέπει όμως κανείς να υποτιμάει το συγκρότημα του Σάμι Χίππια, το οποίο φέτος τα πηγαίνει εξαιρετικά. Να σημειωθεί ότι η Παρί είναι και το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της Ligue 1, ενώ η Λεβερκούζεν τα πηγαίνει επίσης πολύ καλά στην Bundesliga, όπου και είναι δεύτερη, χωρίς όμως να έχει καμία ελπίδα για την κατάκτηση του τίτλου που θα έχει και πάλι τα χρώματα της Μπάγερν. Να επισημάνουμε τέλος ότι η Παρί έφτασε στους 16 μετά από ένα άνετο πέρασμα από την φάση των ομίλων συγκεντρώνοντας 13 βαθμούς. Η Λεβερκούζεν από την άλλη ζορίστηκε αρκετά, περνώντας με 10 βαθμούς με την Σαχτάρ να την ακολουθεί με 8. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι οι Παριζιάνοι είναι το φαβορί, με την Λεβερκούζεν να χρειάζεται ένα μικρό θαύμα, για να πετύχει κάτι. Οι Γερμανοί υποδέχονται την Παρί στις 18 Φεβρουαρίου στην BayArena, ενώ ο επαναληπτικός έχει οριστεί για τις 12 Μαρτίου στο Parc des Princes.

πινακας8

Το  παιχνίδι ανάμεσα στην Γαλατασαράϊ και την Τσέλσι είναι λίγο πιο αμφίρροπο, χωρίς να μπορεί κανένας να προβλέψει με βεβαιότητα το ποια ομάδα θα περάσει στην επόμενη φάση. Οι Τούρκοι από τη μία είναι μία πολύ απρόβλεπτη ομάδα, καθώς κατάφερε να βγάλει νοκ-άουτ την Γιουβέντους στην φάση των ομίλων, η οποία ήταν και φαβορί για την πρόκριση.

Οι Λονδρέζοι στην αντίπερα όχθη, και με την επιστροφή του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της είναι αρκετά πιο δεμένη και έμπειρη ομάδα από την Γαλατά και γι’ αυτό παρουσιάζεται ως φαβορί, αν και δεν πείθει ακόμα με τις εμφανίσεις της. Σε αυτό το παιχνίδι δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την συνάντηση του Ντιντιέρ Ντρογμπά με την παλιά του ομάδα και τον παλιό του προπονητή, καθώς και η επιστροφή στου στο Stamford Bridge, όπου και ασφαλώς θα αποθεωθεί. Τέλος, οι Τούρκοι δεν τα πηγαίνουν και τόσο καλά στο πρωτάθλημα Τουρκίας, παρ’ όλο που είναι τρίτοι στην βαθμολογία. Έχουν μείνει αρκετά πίσω στο κυνήγι της Φενέρ, η οποία είναι πρώτη με διαφορά 8 βαθμών από την Κασίμπασα και 11 από αυτούς. Η Τσέλσι από την άλλη τα πηγαίνει αρκετά καλά μέχρι τώρα και είναι στην δεύτερη θέση μαζί με την Λίβερπουλ, έχοντας 33 βαθμούς και κυνηγώντας την Άρσεναλ η οποία είναι πρώτη με 35. Πάντως, η Τσέλσι δεν είναι και από τα πρώτα φαβορί για την κατάκτηση της Premiership. Το πρώτο παιχνίδι θα λάβει χώρα στην Πόλη και το Turk Telekom Arena, μία από τις πιο καυτές έδρες παγκοσμίως στις 26 Φεβρουαρίου, ενώ η ρεβάνς θα λάβει χώρα στο Λονδίνο στις 18 Μαρτίου.

πινακας9

 

Στο παιχνίδι της Σάλκε με την Ρεάλ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχει αυτό που θέλει: μία εύκολη (θεωρητικά) πρόκριση στους 8. Η Σάλκε από την άλλη έπεσε στα πολύ βαθιά και θέλει, αν όχι να κοντράρει, να προσπαθήσει να σταθεί αξιοπρεπώς στα δύο επικείμενα παιχνίδια. Η Βασίλισσα έχει μείνει λίγο πίσω στην Primera Division, χωρίς όμως να έχει τελειώσει ακόμα κάτι και η Σάλκε θέλει απλώς να ξαναβγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στην Μαδρίτη σκέφτονται ήδη τους προημιτελικούς, καθώς και το πώς θα καλύψουν τη διαφορά των 5 βαθμών από τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο.

Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 26 Φεβρουαρίου στο Gelsenkirchen.

Ο επαναληπτικός θα γίνει στις 18 Μαρτίου στο Santiago Bernabeu.

πινακας10

Στο ζευγάρι της Ζενίτ με την Ντόρτμουντ τα προγνωστικά μπορεί να δείχνουν την Ντόρτμουντ ως το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στους 8, ωστόσο την δεδομένη χρονική στιγμή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και εύκολα για τους κίτρινους της κοιλάδας του Ρουρ. Από τη μία η Ντόρτμουντ έχασε ήδη το πρωτάθλημα στην Γερμανία και από την άλλη παρουσιάζει μία αρκετά μεγάλη καμπή και η απόδοσή της σε κάθε παιχνίδι είναι απρόβλεπτη, κυρίως λόγω των πολλών τραυματισμών που τους ταλαιπωρούν τη φετινή χρονιά. Από την άλλη η Ζενίτ θα προσπαθήσει να πετύχει ό,τι καλύτερο μπορέσει σε αυτά τα δύο παιχνίδια με το μεγαλύτερο όπλο της να είναι η έδρα της καθώς ποντάρει στον βαρύ ρωσικό χειμώνα για να βγάλει εκτός ρυθμού τα παιδιά του Κλοπ.

Όπως και να έχουν όμως τα πράγματα, η Ντόρτμουντ παραμένει το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση.

Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στην Ρωσία στις 25 του Φλεβάρη στο στάδιο Petrovsky, ενώ ο επαναληπτικός στο στις 19 Μαρτίου στο Westfalenstadion ή αλλιώς Signal Iduna Park, ένα εξίσου καυτό γήπεδο με αυτό της Γαλατά.

Τέλος, το παιχνίδι της Άρσεναλ με την Μπάγερν είναι το πιο μεγάλο και ενδιαφέρον παιχνίδι, μαζί με αυτό της Σίτυ με την Μπαρτσελόνα. Οι δύο ομάδες καλούνται να αντιμετωπίσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η μία την άλλη και μάλιστα στον ίδιο γύρο. Οι κανονιέρηδες, οι οποίοι φέτος είναι πολύ δυνατοί με τον Αρσέν Βενγκέρ να έχει χτίσει και φέτος, μία πολύ δεμένη ομάδα, φαίνονται έτοιμοι να κοντράρουν τους τρεμπλούχους. Το φαβορί είναι φυσικά η Μπάγερν, η οποία όμως θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να κάμψει τις αντιστάσεις των Άγγλων, οι οποίοι με την προσθήκη του Μεσούτ Οζίλ το καλοκαίρι από την Ρεάλ είναι πολύ δυνατοί επιθετικά. Οι Βαυαροί θεωρούνται από πολλούς ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η ομάδα του Γκουαρντιόλα θα γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που θα κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές το βαρύτιμο τρόπαιο. Το πρώτο ματς θα διεξαχθεί στο Emirates του Βόρειου Λονδίνου στις 19 Φεβρουαρίου και το δεύτερο στην Allianz Arena του Μονάχου στις 11 Μαρτίου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Τσάμπιονς Λιγκ αναμένεται να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όλων των ποδοσφαιρόφιλων.

πινακας11

 

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Da Luz της Λισαβόνας, στην Πορτογαλία στις 24 Μαΐου.

πινακας12

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top