Οι μαθήτριες Εύα Βοσκού και Κάτια Κατσάνη πήραν συνέντευξη από μια μετανάστρια από την Αλβανία, που ζει εδω και πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
-Γιατί ήρθατε στην Ελλάδα; Από πού έρχεστε; Πότε πήρατε την απόφαση να έρθετε ;
- Ήρθα στην Ελλάδα με τον άντρα μου πριν 25 χρόνια περίπου. Στην χώρα μου την Αλβανία ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα, θέλαμε να κάνουμε οικογένεια και θέλαμε τα παιδιά μας να μην ζήσουν τις ίδιες δυσκολίες με εμάς. Έτσι πήραμε την απόφαση να φύγουμε από την Αλβανία και ήρθαμε στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή.
- Πως ήταν τα πράγματα, όταν ήρθατε ;
- Κάθε αρχή και δύσκολη. Τον πρώτο χρόνο ήθελα να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου και στις παλιές συνήθειές μου, αλλά τα πράγματα καλυτέρευσαν με τον καιρό. Κάναμε ό,τι δουλειές βρίσκαμε εύκαιρες για να τα καταφέρουμε και σιγά σιγά όλα έγιναν καλύτερα. Ναι, δεν λέω, υπήρχαν στιγμές που μου έλλειπαν τα παλιά χρόνια στην Αλβανία, αλλά την Ελλάδα την αγάπησα για τις καλύτερες συνθήκες ζωής που πρόσφερε σε έμενα και στην τετραμελή οικογένεια μου.
- Έχεις νιώσει ποτέ να σου συμπεριφέρονται ρατσιστικά ;
- Πιστεύω πως και εγώ και ο άντρας μου είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς βρήκαμε καλούς φίλους που μας βοηθήσαν και μας στήριξαν πολύ. Δεν δώσαμε ποτέ δικαιώματα για να μας φερθούν άσχημα και, αν κάποιες φορές τύχαινε κάτι τέτοιο, απλώς τους αγνοούσαμε. Στενοχωριέμαι πλέον να ακούω κάποιους Έλληνες να βρίζουν τους Αλβανούς ή γενικά τους ξένους, γιατί όλοι άνθρωποι είμαστε. Υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι, όχι Ρώσοι, Αλβανοί, Έλληνες.
- Η Ελλάδα τα τελευταία χρονιά βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση, έχετε σκεφτεί ποτέ να γυρίσετε στην πατρίδα σας ή να πάτε κάπου αλλού ;
- Μα εγώ πατρίδα μου νιώθω την Ελλάδα. Εδώ έκανα οικογένεια, εδώ μεγάλωσα τα παιδιά μου, εδώ έζησα την μισή μου ζωή, πώς να φύγω; Ό,τι και να γινόταν, στην Αλβανία θα πήγαινα μόνο για διακοπές. Δεν είναι πως δεν την αγαπώ, αλλά πέρασα δύσκολα τα παιδικά μου χρόνια εκεί. Όσο για το αν έχω σκεφτεί να πάω κάπου αλλού, για να πω την αλήθεια ο άντρας μου σκεφτότανε να φύγουμε στην Αμερική, αλλά δεν συμφώνησα ποτέ.