Χριστουγεννιάτικα έθιμα Εύβοιας

chr1Ψάχνοντας κανείς για περιγραφές χριστουγεννιάτικων εθίμων της Εύβοιας, διαβάζει στον ιστότοπο του Γυμνασίου Ιστιαίας σχετικά με το χριστουγεννιάτικο χριστόψωμο: «Κάθε οικογένεια ζύμωνε, αλλά και εξακολουθεί να ζυμώνει, μεγάλα «χριστόψωμα» με «καθάριο» ψιλοκοσκινισμένο, σταρίσιο αλεύρι. Τα  χριστόψωμα, για να διαφέρουν από τα άλλα συνηθισμένα ψωμιά, τα ζύμωναν με μαγιά από κοπανισμένα ρεβίθια και τριμμένο ξηρό βασιλικό. Τελειώνοντας η εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων, ο παπάς πάει από σπίτι σε σπίτι και σηκώνει το «ύψωμα». Έπειτα παίρνει το χριστόψωμο, το βάζει στο κεφάλι του, το πιέζει και το σπάζει στα δύο. Αν το μεγαλύτερο κομμάτι πέσει κατά το δεξί του χέρι, εκείνο το χρόνο θα γίνουν πιο πολλά σιτάρια, ενώ αν πέσει κατά το αριστερό, πιο πολλά καλαμπόκια». Στο ίδιο website βρίσκει κανείς πολύ όμορφες περιγραφές και για άλλα έθιμα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης