Η ταινία της περιβαλλοντικής ομάδας 2017-18 «Σιγανά ποταμάκια…για να μην κατεβάσει ό,τι βρέξει»

ΑΠΟ: Βλάχου Σταυρούλα - Φεβ• 10•19

Κηφισός

Μια δημιουργία της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 1ου ΓΕΛ Μεταμόρφωσης που έγινε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Σιγανά ποταμάκια…για να μην κατεβάσει ό,τι βρέξει» με σκοπό να συμμετάσχει στο Μαθητικό Συνέδριο «Δημιουργική μάθηση με τη συμβολή των τεχνών» που διοργάνωσαν σχολικοί σύμβουλοι από τη Δευτεροβάθμια Β΄ και Γ΄ Αθήνας.

Κατά την υλοποίηση του περιβαλλοντικού μας προγράμματος για το 2017-18 αρχίσαμε να παρατηρούμε τη ζωή της πόλης δίπλα στο ποτάμι. Με δική τους πρωτοβουλία μαθητές-μέλη του Προγράμματος σχεδίασαν ένα Περιβαλλοντικό Μονοπάτι από το σχολείο έως τον Κηφισό που το περπατήσαμε. Αυτά που είδαμε εκεί μας έδωσαν την αφορμή να αναρωτηθούμε για το παρελθόν. Έτσι, αρχίσαμε να παίρνουμε συνεντεύξεις από παλιούς κατοίκους της Μεταμόρφωσης, ώστε να μάθουμε αν το ποτάμι ήταν πάντα έτσι και να κατανοήσουμε τη σημερινή του κατάσταση. Αυτά που ακούσαμε από τους αφηγητές μας, μας έδωσαν το κίνητρο για να οραματιστούμε τη ζωή ΜΕ το ποτάμι στο μέλλον που θα το διαμορφώσουμε επιδιώκοντας και διεκδικώντας τη συνεργασία με τους φορείς της πόλης.
Έμπνευση για τη δομή της ταινίας αποτέλεσε η βραχογραφία που έφτιαξαν οι μαθητές του γερμανικού σχολείου Waldorf κοντά στις προϊστορικές βραχογραφίες που επισκεφθήκαμε έξω από την Καβάλα κατά την εκπαιδευτική μας εκδρομή. Σε τρεις από τις τέσσερις πλευρές της βραχογραφίας απεικονίζεται μία περίοδος στην εξέλιξη της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον (παρόν-παρελθόν-μέλλον).

Σχολιάστε

Top