Πειράματα με το νερό

ΑΠΟ: Νόνικα Στάμου - Ιαν• 31•19

Χειμώνας!

Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από χειμωνιάτικα θέματα. Ο καιρός, τα χειμωνιάτικα ρούχα, χειμωνιάτικες δραστηριότητες και αθλήματα, χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά, ζώα σε χειμέριο ύπνο και χειμερία νάρκη… Κάποια στιγμή ασχοληθήκαμε με το χιόνι, καθώς και με τα ζώα που αγαπούν το χειμώνα και το κρύο. Μιλήσαμε για την πολική αρκούδα, τους πιγκουίνους, αλλά τελικά την προσοχή μας τράβηξαν κάτι μεγάλα παγόβουνα που είδαμε σ” ένα βίντεο. Και αρχίσαμε να μιλάμε και να κάνουμε υποθέσεις για τα παγόβουνα. Οι υποθέσεις οδήγησαν σε πειραματισμούς. Με λίγα λόγια ένα μπολ γεμάτο με νερό κατέληξε στο πιο κρύο σημείο του σχολείου μας, όπου ομόφωνα αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάψυξη. Την άλλη μέρα το νερό είχε μεταμορφωθεί σ” ένα μεγάλο παγάκι.

 iceberg-471549_1920

Συμφωνήσαμε ότι όταν το αφήσουμε έξω από το ψυγείο θα ξαναγίνει νερό, αλλά δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί θα συμβεί αυτό. Η πιο ισχυρή υπόθεση ήταν ότι το παγάκι θα λιώσει εξαιτίας του φωτός και του ήλιου και όχι εξαιτίας της ζέστης. Τί να κάνουμε, βρήκαμε το πιο σκοτεινό σημείο του σχολείου -την αποθηκούλα δίπλα στη κουζίνα- και βάλαμε το παγάκι μας μέσα. Αν η υπόθεση ευσταθεί, στην αποθήκη δεν υπάρχει φως, άρα το παγάκι μας δεν θα λιώσει. 

Μετά από 3 ώρες το παγάκι είχε σχεδόν λιώσει. Και ενώ η νηπιαγωγός πίστεψε ότι τα νήπια φτάνανε πια κοντά στην αλήθεια, πετάχτηκε ένας μαθητής όλο καμάρι: «- Κυρία, δεν προσέξαμε καλά. Πάνω από την πόρτα έχει ένα μικρό παραθυράκι. Από εκεί μπήκε το φως και έλιωσε το παγάκι!»

Και άντε πάλι απ” την αρχή!

Σχολιάστε

Top