« Ένας κόσμος φυλετικά ενωμένος»

 

   Στις 6 Μαρτίου παρακολουθήσαμε ένα βίντεο στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας  κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας. Το βίντεο αυτό λεγόταν «Μία τάξη, φυλετικά διαχωρισμένη». Μέσα από αυτό είχαμε την ευκαιρία να δούμε πώς μία δασκάλα κατάφερε μέσω ενός πειράματος να αλλάξει την εχθρική  στάση απέναντι σε ξεχωριστούς ανθρώπους και την αντίληψη των παιδιών και τον ενηλίκων για τη διαφορετικότητα. Έτσι, κατάφερε, αφού δημιούργησε στερεότυπα μέσα στην τάξη, να μεταφέρει το μήνυμα ότι τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπου δεν τον ορίζουν.

     Είναι αλήθεια ότι τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις και οι απόψεις που προβάλλει η κοινωνία υιοθετούνται από πολλούς, διότι τις θεωρούν σημαντικές, με αποτέλεσμα να θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους. Βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις όσοι ασκούν εξουσία πάνω σε άλλους  έχουν τυφλωθεί από την υπερηφάνεια και τον εγωισμό τους, τους νοιάζει μόνο το ατομικό τους συμφέρον και νιώθουν χαρούμενοι όταν καταπατούν τα δικαιώματα των υποτιθέμενων κατώτερων ανθρώπων. Αν όμως ασκηθεί σε αυτούς ρατσισμός, τότε δημιουργούνται αισθήματα ταπεινότητας, κακίας και μίσους, καθώς είναι εμφανής η επιρροή του στην απόδοση και την συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων.

  Ο ρατσισμός, η προκατάληψη, τα στερεότυπα και οι διακρίσεις είναι η προπαγάνδα της κοινωνίας, η οποία δυστυχώς δεν μπορεί να εξαφανιστεί. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδεχτούμε το διαφορετικό, να έχουμε κριτική σκέψη απέναντι στον εαυτό μας και να αντιληφθούμε ότι ενώ ζούμε σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει ,αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να ακολουθούμε άκριτα τις απόψεις, τις πράξεις και τις σκέψεις της. Κανένας ποτέ δεν ήταν ίδιος με τους άλλους και ποτέ δεν θα γίνει. Ο καθένας έχει τα δικά του όμορφα και ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει.

         Η βία δεν ήταν ποτέ λύση!

Λύση είναι  η αποδοχή του άλλου και ο σεβασμός στο διαφορετικό.

Μόνο αν το αντιληφθούμε θα γίνουμε καλύτεροι για τον εαυτό μας και για τους συνανθρώπους μας.   

Οι μαθήτριες της Α΄Λυκείου

Γρηγοριάδου Στεργιανή- Κουλούμογλου Κασσιανή

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης