Το ποδήλατο στη ζωή μας!

Της Κωνσταντίνας Κωνσταντινίδου, μαθήτριας του Α1

ποδήλατο13

Το ποδήλατο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μεταφορικό μέσο. Ο αριθμός των ποδηλάτων του πλανήτη στις μέρες μας υπολογίζεται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ποδηλάτου αποτελεί η δυνατότητα του να ανταποκρίνεται σε αρκετά διαφορετικές απαιτήσεις, όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

Τα οφέλη του ποδηλάτου στην υγεία

ποδήλατο4Όλοι πάνω κάτω γνωρίζουμε ότι το να ποδηλατείς είναι μία άσκηση που κάνει καλό στην υγεία. Ίσως όμως δεν ξέρουμε ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του πεταλιού για την υγεία και τον οργανισμό είναι πάρα πολλές. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μερικές ώρες ποδήλατο την εβδομάδα μπορούν να μας προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Ποδηλατώντας, ενισχύουμε και βελτιώνουμε το μυοσκελετικό αλλά και το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, έχουμε ψυχολογική ηρεμία, καταπολεμούμε τις αϋπνίες και μπορούμε να χάσουμε περιττά κιλά γρήγορα και ανώδυνα καθώς μειώνονται το σωματικό λίπος και η χοληστερόλη αλλά και να γυμνάσουμε τους μυς των ποδιών.

   Όπως εξηγούν προπονητές και αθλητές η σωστή ποδηλασία μπορεί να μας βοηθήσει στο να αναπτύξουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές και καλογυμνασμένο σώμα, χωρίς να κινδυνεύουμε ιδιαίτερα από τραυματισμούς αφού το σώμα δεν καταπονείται. Έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση, και κατ’ επέκταση ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθάμε τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τις ιογενείς ασθένειες και συμβάλλουμε στην ενίσχυση της οστικής μας πυκνότητας, αποφεύγοντας τη μελλοντική εμφάνιση οστεοπόρωσης και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού. Επίσης, μέσω της ποδηλασίας, βελτιώνεται η οξυγόνωση, καθώς και η κυκλοφορία του αίματος.ποδήλατο8

Χάρη στα οφέλη του ποδηλάτου τρέχουμε λιγότερο στους γιατρούς και κάνουμε και καλό στο περιβάλλον. Μία μελέτη έδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μεγάλη πόλη (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων. Το πιο σημαντικό, όμως, όφελος της ποδηλασίας και της άσκησης γενικότερα, είναι ότι αυξάνει τη μακροζωία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

   Επίσης η ποδηλασία αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο καύσης θερμίδων.

Ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά λεπτό καίτε από 0,05 έως 0,133 θερμίδες (ανάλογα με την ένταση, δηλαδή την ταχύτητα και την κλίση). Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών, ποδηλατώντας με μέτρια ένταση, σε μισή ώρα θα κάψει 192 θερμίδες.

Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα ένας/μια ποδηλάτης/τισσα μπορεί να κάψει αρκετές θερμίδες μόνο και μόνο αν κάνει ποδήλατο. Όσο πιο γρήγορα ποδηλατούμε τόσο περισσότερες θερμίδες καίμε.

   ποδήλατο3Πέρα από τη σωματική υγεία η ποδηλασία βελτιώνει σημαντικά και την ψυχική μας υγεία γιατί προσφέρει ψυχαγωγία καθώς είναι ευχάριστη δραστηριότητα και έχει ιδιαίτερα χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Ειδικότερα στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, η οικονομική λύση του ποδηλάτου φαίνεται πως έχει διπλά θετική επίδραση στην ψυχολογία μας.

Ποδήλατο και περιβάλλον

ποδήλατο12Το ποδήλατο σέβεται το περιβάλλον, τον πλανήτη, τον άνθρωπο, τη ζωή και τις γενιές που ακολουθούν. Δεν εκπέμπει ατμοσφαιρικούς ρύπους, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που μολύνουν και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και δεν έχει κινητήρα, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς καταναλώνουν υπερβολικό οξυγόνο για τις καύσεις των κινητήρων τους. Το ποδήλατο είναι αθόρυβο και κάνει τις πόλεις πιο ήσυχες και ανθρώπινες και είναι καθαρό, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που αφήνουν υπολείμματα καύσης στο δρόμο όπως υγρά φρένων κ.ά. Το ποδήλατο δεν επιτρέπει στον οδηγό του να πετάει απορρίμματα (ανοίγοντας το παράθυρο) αφού η πρόσβαση στον πλησιέστερο κάδο απορριμμάτων είναι άμεση. Είναι πολιτισμένο μειώνει την φθορά των δρόμων, δεν προκαλεί οπτική και αισθητική ρύπανση, συμβάλλει σε ένα περιβάλλον πιο όμορφο και μειώνει την ανάγκη για περισσότερο μπετόν και άσφαλτο, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς προκαλούν ασφυξία, υποθάλπουν την άναρχη οικοδόμηση της πόλης και την άναρχη επέκταση των προαστίων. Το ποδήλατο χρησιμοποιεί ως καύσιμο την τροφή που είναι η πιο ανακυκλώσιμη μορφή ενέργειας στον πλανήτη, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς που σπαταλούν ενέργεια και εξαντλούν τους ενεργειακούς πόρους.

ποδήλατο11

Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και είναι πολύ πιο εύκολα ανακυκλώσιμο, οικολογικό και συμβάλλει στην αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη. Το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό μέσο μεταφοράς για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Με αυτό χαρίζουμε ποιότητα και ζωή στη ζωή μας αλλά και ζωή στο περιβάλλον.

Τύποι ποδηλάτων

Το αγωνιστικό ποδήλατο: Είναι εκείνο με το λεπτό, γυριστό τιμόνι και τα λεπτά λάστιχα.

Το ποδήλατο πόλης: Είναι όμοιο με αυτό του βουνού αλλά με λεπτότερες ρόδες και λάστιχα, έτσι ώστε η μετακίνησή να είναι πιο άνετη και γρηγορότερη.

Το ποδήλατο βουνού (MTB,DH, 4X, Marathon, Slopstyle, Freeride): Είναι κατάλληλο για δύσβατους χωματόδρομους με πολλά κατηφορικά σημεία, διότι έχει λάστιχα “τρακτερωτά”. ποδήλατο6

Το ποδήλατο BMX (πρόκειται για συντομογραφία του αγγλικού όρου “bicycle motocross’).

Το ποδήλατο ταξιδιού. 

To ποδήλατο τουρισμού μακρινών αποστάσεων.

Το αναδιπλούμενο (σπαστό) ποδήλατο πόλης: Είναι γνωστό για την εύκολη μεταφορά του, μιας και είναι πτυσσόμενο.

Το ηλεκτρικό ποδήλατο: Είναι ένα ποδήλατο με μπαταρία, η οποία τροφοδοτεί τον ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται συνήθως στον μπροστινό τροχό.

Το ποδήλατο δρόμου: Είναι ελαφρύ, με λεπτούς σωλήνες, λάστιχα και ρόδες, που προσφέρουν ταχύτητα και άνεση. Ενδείκνυται για αρκετά έμπειρους ποδηλάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ποδηλασία ως μέσω άθλησης και βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης.

Το ποδήλατο trekking: Αυτού του είδους τα ποδήλατα συνήθως είναι εξοπλισμένα με τροχούς ίδιων διαστάσεων με αυτούς των αγωνιστικών ποδηλάτων και λάστιχα που στην εξωτερική τους πλευρά έχουν προεξοχές για ποδηλασία σε χωματόδρομο, ενώ στο κέντρο τους είναι λεία, χωρίς πέλμα.

ποδήλατο10

Οι καλύτερες διαδρομές για ποδηλασία

ποδήλατο1Οι καλύτερες διαδρομές για ποδηλασία είναι διαφορετικές, για κάθε γούστο. Συνήθως είναι διαδρομές χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.  Μπορεί κανείς εύκολα να αθληθεί στο βουνό, αναπνέοντας καθαρό αέρα και ανακαλύπτοντας όμορφες περιοχές που είναι προσβάσιμες μόνο με το ποδήλατο. Επίσης άλλα μέρη όπου μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο είναι: σε ποδηλατόδρομους, γήπεδα, αλάνες, δρόμους χωρίς πολύ κίνηση κ.ά.

Είναι μέρη όπου θα κάνουν τη βόλτα μας πιο ξεκούραστη.

 ποδήλατο7

Αδιαμφισβήτητα το ποδήλατο είναι το πλέον εύχρηστο και βολικό μέσο μεταφοράς για την κάλυψη μικρών αποστάσεων, είναι το φιλικότερο για το περιβάλλον, βοηθά στην υγεία μας και είναι το πιο οικονομικό.

Καλές βόλτες!

Πηγές:

http://el.wikipedia.org

http://www.tanea.gr

http://podilatakias.blogspot.gr

http://www.zougla.gr

http://www.vita.gr

http://www.podilato.eu

http://yre-connect.com

Σχολιάστε

Top