Η σημασία της ανακύκλωσης

Του Θωμά Παπατάσου, μαθητή του Β2

ανακυκλωση3

 

Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης «recyclables» ή «recyclates», μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.

Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι ανακυκλώσιμες όχι μόνον γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτουν την υγεία μας.

Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης  (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Με βάση στοιχεία του 2006 η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την ανακύκλωση.  Ένας λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν για τους πολίτες και τις εταιρείες κίνητρα να συμμετέχουν σε προγράμματα ανακύκλωσης.

170119_Kadosnewlogo1

Ανακύκλωση χαρτιού 

 

 Ανακυκλώνοντας ένα τόνο χαρτί γλιτώνουμε 17 δέντρα, 6953 γαλόνια νερού, 463 γαλόνια πετρελαίου, 587 κυβικά εκατοστά αέρα, 306 κυβικές γιάρδες γης και 4077 kw ενέργεια.

 

Ανακύκλωση αλουμινίου

 

                         Τα περισσότερα κουτιά αλουμινίου που παράγονται σήμερα είναι ανακυκλωμένα. Εδώ και 25 χρόνια έχουν αναπτυχθεί συστήματα που ευνοούν το περιβάλλον αλλά και την βιομηχανία. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν την διατήρηση φυσικών και ενεργειακών πηγών αλλά και το έδαφος.

 

Ανακύκλωση γυαλιού

 

                             Το γυαλί για ανακύκλωση λαμβάνεται με φορτηγά, αδειάζεται στις αποθήκες, μετά φορτώνεται σε έναν κινούμενο διάδρομο και περνάει κάτω από ένα γιγάντιο μαγνήτη ώστε να αφαιρεθούν τα μεταλλικά στοιχεία. Μετά περνάει από έλεγχο για αφαίρεση ξένων υλικών και στη συνέχεια διαχωρίζεται με βάση το χρώμα

γυαλί

 

Ηλεκτρονικά Απόβλητα

                     Μολονότι δεν είναι ευρέως γνωστό, τα ηλεκτρονικά απόβλητα περιέχουν πλήθος τοξικών ουσιών. Η πλειονότητα των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μεταφέρεται σήμερα σε χωματερές. Η εναπόθεση σε χωματερές αντικαθίσταται τα τελευταία χρόνια με την υγειονομική ταφή. Τα απόβλητα διαστρώνονται, συμπιέζονται, ώστε να αποκτήσουν τον μικρότερο δυνατό όγκο και καλύπτονταισυστηματικά για κατάλληλο υλικό-ως επί των πλείστον χώμα-, ώστε να προφυλάσσεται το περιβάλλον από την ρύπανση. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τους μη ελεγχόμενους χώρους υγειονομικής ταφής είναι σοβαρότατες. Στην Ελλάδα, υπάρχουν εν λειτουργία μόνο 31 χώροι υγειονομικής ταφής, ενώ άλλοι βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να διατεθούν για ανακύκλωση. Με τον χαρακτηρισμό αυτό όμως λογίζονται πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως η αποσυναρμολόγηση, ο τεμαχισμός, η καύση, η εξαγωγή κ.ά. 

 

  Ανακυκλώσιμες Συσκευές

Οι συσκευές που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι πολλές. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τις παρακάτω:

  • Μεγάλες οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια κλπ.)
  • Μικροσυσκευές που διευκολύνουν τη ζωή μας (κλιματιστικά, φωτιστικά είδη, συσκευές τηλεπικοινωνίας κλπ.)
  • Προϊόντα εικόνας και ήχου
  • Εξοπλισμοί πληροφορικής
  • Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία και παιχνίδια
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα,
  • Όργανα παρακολούθησης και ελέγχου
  • Συσκευές αυτόματης διανομής.

 ανακυκλωση1

 Σημασία της ανακύκλωσης

  • Πρώτα-πρώτα μειώνονται τα σκουπίδια και τα προβλήματα διαχείρισής τους.
  • Εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι, που παίρνουμε συνεχώς από τη φύση.
  • Μειώνεται η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υπόγειων νερών (σώζεται το περιβάλλον).
  • Εξοικονομείται η ενέργεια που χρειάζεται για την κατασκευή όλων αυτών των πραγμάτων.
  • Μακροπρόθεσμη πτώση (ή μη αύξηση) των τιμών των προϊόντων καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
  • Σώζεται η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για την διάσωση του πλανήτη.
  • Δημιουργείται ευχάριστη αίσθηση και ικανοποίηση για την συμμετοχή στην βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής.    

Πιστεύω ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας. Ως μαθητές θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την αξία της ανακύκλωσης και τη συμβολή της στη σωτηρία του πλανήτη. Στο σχολείο μου εφαρμόζουμε πρόγραμμα ανακύκλωσης για το χαρτί. Ελπίζω πολύ σύντομα να προχωρήσουμε και στην ανακύκλωση άλλων υλικών.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ

 

 

 

Σχολιάστε

Top