Κριτική θεατρικής παράστασης!

Του Δημήτρη Κωστινά, μαθητή του Γ1

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠρόσφατα, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκπαιδευτικής επίσκεψης του σχολείου μας σε Αθήνα και Ναύπλιο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε», στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.

Πρόκειται για ένα αστυνομικό θρίλερ με στοιχεία κωμωδίας, που σκηνοθέτησαν οι Θανάσης Παπαθανασίου και Μιχάλης Ρέππας. Το έργο αποτελεί διασκευή του αστυνομικού θρίλερ του Ρομπέρ Τομά, που έγινε διεθνώς γνωστός από την επιτυχία «8 γυναίκες κατηγορούνται». Το «Μάντεψε ποιος θα πεθάνει απόψε» ανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στο Παρίσι. Έκανε τεράστια επιτυχία και τράβηξε το ενδιαφέρον του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ο οποίος εξασφάλισε τα δικαιώματα του έργου για να το κάνει ταινία, η οποία δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

θέατρο1Το έργο διαδραματίζεται στα μέσα της δεκαετίας του ’50 σε ένα ορεινό θέρετρο στην Γαλλία. H Κατρίν (Κάτια Δανδουλάκη) δηλώνει στην αστυνομία την εξαφάνιση του άντρα της. Μετά τρεις μέρες απουσίας του συζύγου έρχεται στο σπίτι της ο αστυνομικός επιθεωρητής (Τάσος Κωστής) να της ανακοινώσει ότι οι έρευνές του απέβησαν άκαρπες. Και τότε ξαφνικά έρχεται στο σπίτι ο εξαφανισμένος σύζυγος (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος). Αλλά η Κατρίν δεν τον αναγνωρίζει. Της είναι τελείως άγνωστος. Αντίθετα ο σύζυγος σοκάρεται από την αντίδραση της και φωνάζει την ιδιοκτήτρια του σπιτιού (Ελένη Κρίτα) η οποία τον αναγνωρίζει. Ο γρίφος περιπλέκεται διαρκώς όταν εμφανίζεται ένας εκκεντρικός πελάτης του συζύγου (Παντελής Καναράκης) και μια ιδιόρρυθμη ρουμάνα νοσοκόμα (Τζόυς Ευείδη) σε ένα αστυνομικό μυστήριο που δεν ξεδιαλύνεται παρά μόνο την τελευταία στιγμή του έργου, με ένα φινάλε που αποκλείεται να μαντέψει και ο πιο έμπειρος θεατής αστυνομικών έργων.

θέατρο2Αν κρίνω από τις αντιδράσεις των θεατών, οι περισσότεροι έμειναν ικανοποιημένοι από την παράσταση, χαρακτηρίζοντας το έργο ιδανικό, με πολύ χιούμορ και ανατρεπτικό τέλος! Υπήρχαν βέβαια και ορισμένοι θεατές που χαρακτήρισαν την παράσταση μέτρια, βαρετή και τις  ερμηνείες των ηθοποιών απογοητευτικές. Προσωπικά εμένα το έργο μου άρεσε και θεωρώ καλύτερη στιγμή το τέλος της παράστασης, όπου η ανατροπή ήταν καταπληκτική! Τα σκηνικά ήταν εντυπωσιακά και τα κοστούμια των ηθοποιών ιδιαίτερα προσεγμένα. Οι φωτισμοί υπήρξαν στοχευμένοι και απόλυτα επιτυχημένοι. Σε ό,τι αφορά τις ερμηνείες των ηθοποιών τις εντυπώσεις κέρδισε ο Παντελής Καναράκης με τις κωμικές ατάκες του και η Τζόυς Ευείδη με τη γνωστή άνεση που τη διακρίνει. Αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί υπήρξαν πειστικοί στους ρόλους τους με την Κάτια Δανδουλάκη να αποσπά για άλλη μια φορά το θαυμασμό των θεατών. Πολύ καλή εντύπωση μας έκανε και η προθυμία τω ηθοποιών να μας μιλήσουν μετά το τέλος της παράστασης και να φωτογραφηθούν μαζί μας!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επειδή σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, πιστεύω ότι παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη παράσταση αποκομίσαμε μια σημαντική εμπειρία γι” αυτό το είδος τέχνης κι ελπίζω στο μέλλον να ξαναδούμε ανάλογα έργα!

Σχολιάστε

Top