Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου

O

Οι μαθητές του Γυμνασίου Προμάχων επισκέφτηκαν  την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014    το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια  πραγματοποίησης ημερήσιας εκδρομής στη συμπρωτεύουσα. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια  της εκπόνησης των δύο προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου που υλοποιούνται φέτος στο σχολείο μας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤο Μουσείο Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του «Οργανισμού- Πολιτιστική πρωτεύουσα 1997″ και λειτούργησε το 1997, οπότε και η Θεσσαλονίκη έγινε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Βρίσκεται στο διατηρητέο κτήριο της Αποθήκης Α του λιμανιού, (στην προβλήτα Α΄, στο τέρμα της παραλίας, κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης). Λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και σκοπός του είναι η συγκέντρωση, διάσωση και μουσειολογική προβολή των στοιχείων της κινηματογραφικής ζωής της Ελλάδας.

Στο μουσείο οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν  την εξέλιξη του κινηματογράφου  και να κάνουν μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Στο συγκεκριμένο μουσείο εκτίθενται εξάλλου  διάφορα αντικείμενα από τη συλλογή του Νίκου Μπιλιλή και συγκεκριμένα κινηματογραφικές μηχανές λήψεως και προβολής, εμφανιστήρια, φακοί, γιγαντοαφίσες, τιτλέζες, φωτογραφίες από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και συναφές υλικό.  Τα παραπάνω δεν εκτίθενται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με τρόπο που να δημιουργείται μια κινηματογραφική ψευδαίσθηση. Είναι επίσης διαθέσιμο κινηματογραφικό αρχείο. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι μαθητές του σχολείου -αφού χωρίστηκαν σε δύο μικρότερες ομάδες- είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια ολιγόλεπτη προβολή ενός τρισδιάστατου φίλμ (του πρώτου σε μουσείο της χώρας) και να κατανοήσουν τον τρόπο δημιουργίας μιας  κινηματογραφικής ταινίας, ώσπου αυτή να έρθει στο φως. Στο τέλος οι μαθητές, μέσα σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, προέβησαν στη δημιουργία δύο ολιγόλεπτων κινηματογραφικών ταινιών με πρωταγωνιστές τους ίδιους. Οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στο μουσείο κινηματογράφου ήταν θετικές, δεδομένου ότι η επίσκεψή είχε  και βιωματικό χαρακτήρα.

Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκπαιδευτική τους επίσκεψη οι καθηγητές του σχολείου κ.κ. Ελένη Μαζγαλτζίδου, Νίκος Κόραβος και Μαρία Πόπη.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O

O

O

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Σχολιάστε

Top